Haagse boekenwinkel Colette start eigen nationale boekenprijs

24 January 2023, 09:00 uur
Den Haag & Regio
mainImage
Freepix

Antiquariaat Colette in Den Haag start een eigen landelijke boekenprijs. De Prix de Colette is bedoeld voor 'de boekensteun van het jaar', oftewel een persoon die zich op een bijzondere manier inzet voor behoud en verspreiding van het boek. De Haagse boekenwinkel is op zoek naar nominaties voor de onderscheiding die volgend jaar voor het eerst zal worden uitgereikt.

"Overal in het land zetten mensen zich actief in voor het boek", zegt Linda Vermeulen, één van de leden van een groep vrijwilligers die de boekenwinkel in de Reinkenstraat beheren. "Denk bijvoorbeeld aan de buurtgenoot die een minibieb timmerde voor in de tuin, de collega die een boekenruilactie heeft opgezet,de oprichter van een schrijversmuseum,de bibliothecaresse van een school-mediatheek of iemand die een leesclub leidt."

De Prix de Colette is een landelijke prijs. Nominaties kunnen worden gemaild naar [email protected] of worden doorgegeven in de winkel. De eerste editie van de Prix de Colette wordt uitgereikt op de verjaardag van Colette, op 28 januari 2024. De winnaar krijgt een gouden boekensteun en 'een steuntje in de rug'.

Boekenbergen

Antiquariaat Colette werd in 2021 gered van de ondergang en wordt nu gerund door vrijwilligers. Colette is bekend vanwege de karakteristieke boekenbergen in de winkel. Colette lanceert de nieuwe prijs in de week van de 150e geboortedag van de naamgeefster van de winkel: de Franse schrijfster Gabrielle-Sidonie Colette. Deze week komen daarom ook bijzondere gasten langs in de winkel. Komende woensdag 25 januari gaat Mira Feticu in gesprek met Abdelkader Benali. En zaterdag 28 januari vertellen Kiki Coumans en Gerda Baardman over het leven en werk van Colette.