Gemeente: geen geld voor grote herinrichting plein voor Vredespaleis

19 May 2024, 16:10 uur
Den Haag & Regio
mainImage
Tjerk Miedema

Het gaat nog jaren duren voordat het Carnegieplein voor het Vredespaleis in Den Haag een grote opknapbeurt kan krijgen, waardoor het plein gezelliger, bruisender en groener kan worden. Dat antwoordt het college van burgemeester en wethouder op vragen van gemeenteraadslid Dennis Groenewold (foto onder) van D66.

Miedema stuurde in februari schriftelijke vragen naar het college waarin hij onder meer voorstelde om het hele Carnegieplein autovrij te maken met veel groen en gezellige terrasjes. "Het prachtige Vredespaleis verdient een prachtig plein", aldus Groenewold, die erop wees dat het idee daarvoor al in een plan van de gemeente uit 2019 stond, maar dat er vijf jaar later eigenlijk niets is veranderd.

Het Vredespaleis is een belangrijke toeristische trekpleister in Den Haag. Maar het plein voor het monument is opmerkelijk leeg en stil, vindt D66. "Dat terwijl het Vredespaleis heel veel mensen trekt en een prachtig uitzicht biedt voor een terras", aldus Groenewold. In de gebiedsvisie voor de internationale zone uit 2019 stond daarom ook al een plan om de plein anders in te richten door het autoverkeer te verminderen en meer groen te planten. "Maar sinds 2019 is er niets meer van vernomen", zegt een teleurgestelde Groenewold. Hij denk dat menig toerist had gehoopt om een gezellig terrasje of een plek om iets te eten. “We hebben een plein nodig dat past bij een van de mooiste, belangrijkste en uniekste gebouwen van Den Haag.”

Tekst gaat door onder foto.

Foto: Gemeente Den Haag.

Gafaseerde herinrichting

Het college schrijft aan de gemeenteraad dat er zelfs nog eerder, al in 2013, een plan voor een groot samenhangend plein was gemaakt. "Er is daarbij gekozen voor een gefaseerde, gedeeltelijke herinrichting omdat uitvoering van het totaalplan, ter gelegenheid van honderjarig bestaan van het Vredespaleis, niet op tijd gereed zou zijn." Als eerste aanpassing is toen nog wel het parkeren direct voor de ingang verdwenen en werd een groot groenvak aangelegd. Ook is toen de bouw van het Bezoekerscentrum gerealiseerd.

In 2018 is opnieuw een schetsontwerp gemaakt voor de integrale herinrichting van het gehele Carnegieplein als onderdeel van het project Sterfietsroute Scheveningen. Maar voor het volledig herinrichten van het plein ontbreekt financiering. Eind dit jaar wordt wel een kleine herinrichting aan de noordelijke rand van het plein doorgevoerd, als onderdeel van de Sterfietsroute.

Toch is het nog steeds de ambitie van het college om het Carnegieplein te transformeren naar een prettig groen verblijfsplein met horeca op of aan het plein. "Het is zeer wenselijk om de kwaliteit van het plein te verbeteren", staat in de brief aan de gemeenteraad. "Het plein is één van de meest betekenisvolle plekken van Den Haag en een visitekaartje voor Den Haag Internationale stad. Hier liggen ook mogelijkheden om te vergroenen en meer ruimte te maken voor verblijven. Op dit moment zijn er echter geen financiële middelen om dit te realiseren."