Extra maatregelen in regio, vrijdag persconferentie Rutte

16 September 2020, 17:09 uur
Den Haag & Regio , Rotterdam & Regio
mainImage
ANP

Het kabinet presenteert mogelijk vrijdag aanvullende maatregelen, onder meer voor de regio's Rotterdam, Den Haag en Amsterdam. Het aantal coronabesmettingen loopt daar in een snel tempo op. Premier Rutte en minister De Jonge houden vrijdag een persconferentie.

Om welke maatregelen het gaat is nog onduidelijk. Met de regio's waar de meeste besmettingen plaatsvinden wordt al dagenlang intensief overlegd. Het gaat onder meer om de vier grote steden. De Jonge zegt dat de besmettingen zich vooral verspreiden onder studenten, in de thuissituatie en in de horeca.

Woensdag hebben de meest betrokken ministers overleg gehad over het coronavirus. In de regel is dat overleg op dinsdag maar door Prinsjesdag is dat een dag later. Donderdag zit de premier de hele dag in de Tweede Kamer voor de algemene politieke beschouwingen over de kabinetsplannen voor 2021.

Het kabinet heeft al aangegeven dat regionale stappen worden gezet als het coronavirus weer te veel oplaait. Dat moet voorkomen dat het hele land opnieuw in lockdown moet gaan. Daarvoor is een zogeheten escalatieladder in het leven geroepen die per regio aangeeft hoe het daar staat met de verspreiding van het coronavirus. Dit beoordelingssysteem kent drie stappen: waakzaam, zorgelijk en ernstig. Het zou volgende week dinsdag ingaan maar dat is vervroegd naar vrijdag, zeggen ingewijden.