Rijswijks Dagblad | Delfland gaat strijd aan met rivierkreeft
mainImage

Delfland gaat strijd aan met rivierkreeft

1 december 2020, 10:18 uur
Den Haag & Regio

Het Hoogheemraadschap van Delfland gaat de strijd tegen de exotische rivierkreeften intensiferen. Echter, omdat er ondanks veel onderzoek nog geen goede manier is gevonden om de populatie van deze exoten terug te dringen, roept de organisatie de hulp in van 'het publiek'.

Delfland is namelijk van plan de exotische rivierkreeft zoveel als mogelijk te gaan wegvangen. Maar is de grote vraag, hoe? Samen met het ministerie van Landbouw roept de organisatie daarom inwoners  van Delfland op te komen met een idee voor een vaartuig waarmee de rivierkreeften kunnen worden vangen zonder dat wij het probleem vergroten door de bijvangst van andere soorten die juist waardevol zijn voor het waterbeheer. En dan moet het vaartuig niet alleen de grotere dieren vangen waardoor alle kleine juist weer extra kunnen groeien.

Probleem van de exoten is dat zij het ontstaan van een natuurlijk evenwicht van waterplanten en waterdieren in de weg staan, zo maakt Delfland dinsdag bekend. De rivierkreeften graven gangen en holletjes in onze oevers en dijken die kunnen leiden tot verzakking en lekkages. Daarnaast vernielen ze met hun scharen waterplanten die dus juist belangrijk zijn voor het leven in en om het water.

Mensen met een goed idee voor een beter vaartuig kunnen dat voor 12 januari 2021 indienen via Winnovatie.nl  Voor het beste idee ligt een hoofdprijs te wachten van 1000 euro, ook de nummers twee (450 euro) en drie (250 euro) krijgen een prijs.