Bij te grote drukte Mall sluiten voor veiligheid en woongenot

27 December 2022, 11:30 uur
Columns
mainImage

Omwonenden melden gisteren dat er in hun wijk vanwege de drukte in de Mall zelfs dubbel stond geparkeerd. Tevens waren er lange files in en rond Leidschendam-Voorburg. 

Wethouder Jeffrey Keus kreeg van inwoners een symbolische eerste gele kaart, want hij heeft volgens hen verzuimd om de wijken af te sluiten en het zo te regelen dat alleen inwoners de wijk in konden. "Keus had dit aan moeten zien komen", aldus een betrokken inwoonster van wie de naam bij onze redactie bekend is.

"Voor GBLV, dat bekend staat als de partij van de ombudspolitiek, is het 'niet lekker' als er zo over het College wordt gesproken. Keus is een aardige vent, charismatisch maar blijkbaar te licht voor deze klus", zijn veelzeggende signalen die de redactie van Voorburgs Dagblad bereiken. Dit is niet helemaal terecht. Keus verdient een eerlijke kans. De Mall is een lastig dossier voor een wethouder dat stevig dient te worden aangepakt.  

Bij het doorvragen aan omwonenden, waarom zij zelf de politiek niet willen benaderen, klonk het bijna schouderophalend dat dit toch niet helpt. Het is dus niet helemaal fair om Keus in politiek opzicht meteen af te schieten, maar dat er grote problemen zijn, is inmiddels duidelijk. In coronatijd kreeg voormalig burgemeester Klaas Tigelaar de hoon over zich heen dat hij de Mall zelfs afsloot toen het 'nieuwe normaal' gestalte kreeg. 

Maar in deze situatie, waarbij de verkeersveiligheid en het woongenot in het geding komen, rest er de volgende keer niets anders om de Mall dicht te gooien. Het kan toch niet zo zijn dat als je bepaalde situaties ziet aankomen, zoals de duizenden bezoekers op Tweede Kerstdag, dit laat gebeuren? We zien een gewapende man een bank binnen komen en besluiten toch maar om de politie niet te bellen....Een rare vergelijking wellicht, maar het heeft wel overeenkomst met de Mall.

College en politie hadden in het kader van de openbare veiligheid de Mall moeten sluiten. Ook de pas aangestelde politiechef, die nog nimmer een raadsvergadering bezocht, heeft een slechte prestatie geleverd. Er zijn grote risico's genomen. Ambulances hadden de wijken niet kunnen bereiken als iemand bijvoorbeeld hartkloppingen had. Of iemand zijn vrouw had verwond door de kerstboom om te gooien na een huiselijke ruizie.

Ook voor waarnemend burgemeester Jules Bijl is de Mall een precaire situatie. Vaak wordt er in politiek opzicht gezegd: die Mall is er nu eenmaal, we moeten het er mee doen.

Maar zo werkt het niet. Een gemeente en politie moeten altijd de openbare veiligheid garanderen of anticiperen op situaties. Al staan er vijf 'Malls' in je gemeente. Ook de pas aangestelde aangestelde nieuwe Mall- manager Erica van Delft had iets kunnen doen. Zij had in het kader van de veiligheid van de bezoekers gisteren de deuren moeten sluiten. Dan stuur je toch wat later de aanmaning voor de openstaande huren naar de ondernemers als mogelijke omzetderving ter sprake komt? 

Is het allemaal kommer en kwel ten aanzien van de Mall? Uiteraard niet, want in andere gevallen (los van feestdagen) is de Mall best aardig. Ook voor Leidschendam- Voorburg. Maar waar is het gezond verstand gebleven? Iedereen had dit zien aankomen. Ook voor de toekomst. Gaan we dit met iedere feestdag of bij een andere bijzondere gelegenheid als half Nederland vrij is, laten gebeuren? Om in sporttermen te spreken; niemand is groter dan de club. Dus niemand is groter dan de gemeente Leidschendam-Voorburg. Zeker niet een Mall om de kooplust van hijgende bezoekers op dat moment te stillen.....