Rijswijks Dagblad | ‘Te lelijk om verkracht te worden’, de Amazone en verkiezingen

‘Te lelijk om verkracht te worden’, de Amazone en verkiezingen

mainImage
Afbeelding is niet meer beschikbaar

Vorige week maandag werd ik wakker met een knoop in de maag. Een man (Jair Bolsonaro) is gekozen tot president van het grootste land van Zuid-Amerika, Brazilië. Brazilië is voor mij het land van de drie lieve kinderen van een oud-collega. Drie kindjes in een keer uit een land gehaald waar deze mannetjes niet veilig groot konden worden. Stijf onder de schurft en luizen. En wat niet zichtbaar was: een verleden waar wij slechts een deel van wisten en verder veel konden bevroeden (mannen die elkaar voor de ogen van de kinderen afschoten).

Je zou zeggen zo’n land heeft behoefte aan fatsoen en rust. Aan een economie die voor iedereen werkt, aan onderwijs en aan een basisinkomen voor iedereen. Maar ook hier heerst anno 2018 diepe verdeling en angst. Vrouwen staan hem hysterisch krijsend - we leven tenslotte in een tijd van OMG (oftewel ‘ohhhhh mai kot’ overdreven hard en rollend met de ogen)- toe te juichen. De man die in zijn parlement 21 jaar onzichtbaar was*. Een man die tegen een van de vrouwen in zijn parlement gezegd heeft ‘’ je bent nog te lelijk om verkracht te worden.’ Zo’n man. In deze tijd van #metoo.

Amazonewoud? Dat moeten we kappen. Indianen? Die moeten we afschieten.

Deze man denkt, net als meer wereldleiders anno 2018 niet dat de hevige regenval gisteren in Italië ook maar iets te maken heeft met het feit dat de mensheid de afgelopen 100 jaar 80% van het (wereld-)bos gekapt heeft. Houdt geen rekening met wetenschappers die doemscenario’s hebben geschetst als ons grootste woud, de Amazone, wordt gekapt.

Gekozen leiders worden gedragen door hun kiezers. Die leiders moeten zich ervan bewust zijn dat die kiezers hen steunen maar dat zij er ook zijn voor al diegenen die hen niet verkozen hebben. Een feestje noem ik  de democratie. Niet zo feestelijk is dat die zelfde democratie ertoe kan leiden dat je het systeem zo omvormt dat ook al ben je een minderheid, je toch de meeste kiesmannen hebt. Dat is in Amerika het geval.

Vandaag wordt er in de VS een tussenverkiezing gehouden. Een president die constant liegt en bedriegt. Een die wellicht hoopt nog meer vrouwen bij hun kutje te kunnen grijpen (‘grap them by their pussy’ als ultieme versiertruc) die geen stukken leest en zich voor al die zaken niet schijnt te schamen, zo’n man.

Weer wakker worden morgen met een knoop in de maag? Want wat de uitslag ook is: er staan op veel plekken in de wereld mannen aan het stuur die niet het beste voor hebben met vrouwen. Laat staan met bossen. Benieuwd of vanavond in de @Rijswijkse Raad, of in al die andere gemeenten in Zuid-Holland, moties over emancipatie en gelijke behandeling ingediend gaan worden. Tegen mijn buikpijn.

*https://www.mo.be/interview/de-nutella-coup-van-jair-bolsonaro


Foto: Digitaal Dagblad