Column Hanneke van der Kooij (GroenLinks Rijswijk): De kracht van het regenboogsymbool

16 March 2018, 00:00 uur
Columns
mainImage
Digitaal Dagblad
Column Hanneke van der Kooij (GroenLinks Rijswijk): De kracht van het regenboogsymbool

De laatste week voor de verkiezingen is ingegaan. Het is de week van de debatten. Al luisterend naar deze discussies komen er bij mij altijd diverse emoties op en krijg ik de behoefte dingen uit te zoeken of te reageren. Zo ook maandagavond bij het ‘Roze Raadsdebat’, georganiseerd om het leefklimaat van LHBT’ers onder de aandacht te brengen. GroenLinks-lijsttrekker Marloes Borsboom-Turabaz hield een mooi en krachtig betoog voor het aanbrengen van een regenboogzebrapad in Rijswijk. Over de symbolische waarde van zo’n zebrapad nationaal en internationaal. Niet iedereen was het eens met het voorstel. Sommigen noemden het onbenullig en meenden dat een dergelijk symbool uiteindelijk weinig zou betekenen. Een harde aanpak zou meer oplossen.

Dit verraste mij, want als ik tijdens mijn studie kunstgeschiedenis iets heb geleerd, is het juist de kracht van symbolen! Symboliek wordt al door de eeuwen heen gebruikt om te communiceren en is ook niet uit onze huidige maatschappij weg te denken. Je ziet overal op straat symbolen, maar ook in onze persoonlijke communicatie: bijvoorbeeld emoticons. Zelf ben ik dol op deze symbooltjes, dus ik gebruik ze heel vaak in WhatsApp-berichten. Ze zorgen ervoor dat er minder snel miscommunicatie ontstaat tussen mij en de ontvanger en dat ik nuances aan kan brengen in mijn teksten. Maar belangrijker nog: beelden kunnen soms zoveel meer zeggen dan woorden!

De regenboogvlag is zo’n beeld, en is veel meer dan een veelheid aan kleuren. Aan de regenboog als natuurverschijnsel werd vroeger al in diverse culturen veel betekenis gegeven, zoals de goddelijke hand of de bewaker van schatten. Ook de regenboogvlag werd door de eeuwen heen gebruikt door zeer uiteenlopende groepen. Nu staat het vooral voor vrede en voor acceptatie van LHBT’ers, wat eigenlijk heel mooi bij elkaar past: dat iedereen zichzelf kan zijn. Naar mijn mening is dat precies wat we in Rijswijk willen. En een regenboogzebrapad is hét symbool om dat uit te dragen.

Hanneke van der Kooij
GroenLinks Rijswijk - kandidaat 3