mainImage

Aanwezigheid.....

9 oktober 2021, 09:24 uur
Columns

Zoals ik al eerder beschreef zijn er drie pijlers van charisma. De eerste is aanwezigheid. Huh, wat bedoel je met aanwezig?

Herken je dit scenario: je bent samen met iemand aan de koffie in gesprek. Je hoort een telefoon gaan, prrr, prrrr. Degene is meteen afgeleid en kan niet anders dan kijken….. Bam… gesprek onderbroken. Je voelt je wellicht toch even minder belangrijk dan die minicomputer die zit te krijsen op de tafel. Het Charisma-peil van de telefooneigenaar zakt op dat moment naar beneden. Snap je waar ik heen ga?

Bewust

Aanwezigheid betekent: bewust in het nu zijn (voor de spirituelen onder ons Eckhart Tolle heeft er een briljant boek over geschreven) Dat betekent zo min mogelijk jezelf laten afleiden en “focus on the present moment”. zoals Eckhart het zegt. Dus niet straks, niet gister, niet morgen maar NU. 

Laten we nu eens kijken, wat dit je in het zakelijke leven kan brengen. Stel je bent eigenaar van een onderneming en je hebt je onverdeelde aandacht voor je medewerker, die zich daardoor gezien en gehoord voelt. Er is connectie. Het grappige is dat  jouw charismathermometer als eigenaar stijgt......

Wanneer er een moeilijkheid is of als er veel gedaan moet worden, zal deze persoon hoogstwaarschijnlijk zijn of haar beste beentje voor zetten, omdat deze zich gewaardeerd en erkend voelt. Hoe mooi is dat. 

Betekent het dan dat jij veel aan het woord bent geweest? Nope. Hoogstens een goede vraag stellen en luisteren. Ik herhaal het nog een keer LUISTEREN.  Hoe graag vullen we niet graag iets in voor een ander of onderbreken we iemand omdat we enthousiast zijn? Herkenbaar? Hoe kan je nu die aanwezigheid sterker maken als een getrainde spier? Want let’s face it dat is deze dagen aller moeilijkst met alle afleidingen om je heen.

Sporten

Aanwezigheid is te trainen door bijvoorbeeld in de ochtend te sporten. Liefst ook iets met spierkracht en het verhogen van je hartslag. Door jezelf te trainen, komen er stofjes vrij, waardoor je beter je focus kunt houden de hele dag door.

Stukje hardlopen in de natuur een paar push-ups en klaar. Of je doet drie pittige zonnegroetjes, een minuutje planken,…..vul zelf maar in.. Dus maak het simpel, super easy en snel voor jezelf. Dan houd je het ook vol en vind je het leuk. Tenzij je al een volleerd sporter bent, go crazy zou ik zeggen. 

Een andere manier om je aanwezigheid en focus te versterken is door meditatie of zoals Chiel Beelen zegt: “ zitten en ademen”. Sluit daarbij je ogen en tune even in op je lichaam. Voel.....

Vast moment

Ook hier geldt begin klein. Eerst 1 minuut per ochtend als je je er goed bij voelt, verhoog je de tijd.  Of doe het voordat je een meeting in gaat of tijdens de lunchpauze. Een vast moment helpt heel goed. Mag natuurlijk altijd langer. Je kunt er een positieve intentie bij noemen voor die dag. Veel topsporters doen dat bijvoorbeeld ook. Die willen winnen natuurlijk. Probeer het eens voor 30 dagen.

Wetenschappelijk is bewezen dat mediteren heel veel weldadige effecten heeft op een mens namelijk verlaging van stress en het groeien van positiviteit en geluk. Verhoog je aanwezigheid en daarmee je charisma en je geluk. 

Ik zou zeggen gooi dat spreekwoordelijke steentje de wijde wereldwateren of sloot in en wees zelf de impact die je zou willen zien! Een leider. Brengt me meteen op de tweede pijler ‘kracht’,  want waarom volgen mensen je? Welke aantrekkingskracht oefen je dan uit? Dat behandel ik volgende keer. Maar eerst Be Here Now. 

Yvonne van den Bergh is charisma-trainer. 

https://www.sproet-imageconsultancy.nl/