De afgelopen maanden heeft de zwemplas in het Wilhelminapark in Rijswijk droog gelegen. Vanaf vandaag wordt er weer water teruggebracht in de zwemplas.

Een droge zwemplas, juist als het prima zwemweer is, is heel vervelend. Toch is dit wat er de afgelopen maanden gebeurde in het Rijswijkse Wilhelminapark. De zwemplas werd al jaren geteisterd door blauwalgen, waardoor het niet mogelijk was in de plas te zwemmen. Daarom gingen de gemeente Rijswijk en het Hoogheemraadschap van Delfland samen aan de slag voor schone en veilige zwemplas voor de toekomst.

Door het droogleggen kreeg de bodem de kans weer een compact geheel te worden. Het schitterende weer van de afgelopen weken heeft daar erg bij geholpen. Zonder veelvuldige regenbuien kon de drooggelegde bodem goed inklinken. Nu is het tijd om de plas weer geleidelijk vol te laten lopen. Dat geeft waterplanten de kans hier weer te groeien. Belangrijk, want planten in het water dragen namelijk bij aan schoner water.

Hoogheemraad Ingrid ter Woorst en wethouder Van der Meij vinden het belangrijk dat de Rijswijkse inwoners weer optimaal en veilig kunnen genieten van het hele Wilhelminapark. “Daarom werken we zo hard aan de zwemplas en de directe omgeving als het strandje en de steiger. Maar de zwemplas bevindt zich in een leuk park met naast de zwemplas bijvoorbeeld ook een speeltuintje en een heemtuin. Dus naast de werkzaamheden aan de zwemplas zorgen we bijvoorbeeld dat er een toiletvoorziening komt tijdens het zwemseizoen en leggen we speciaal voor de aanwezige ganzen een nieuwe weide aan en verleiden we ze om zich daar te vestigen”.

Bron: Hoogheemraadschap Delfland

Foto: Hans Paping