Politie-eenheid Den Haag, gemeente Rijswijk en het Openbaar Ministerie organiseerden op maandagavond 14 november de bijeenkomst Politie Den Haag Exclusief. Rechercheurs en een officier van justitie gingen in de Rijswijkse Schouwburg dieper in op het onderzoek naar de moord op Anneke van der Stap. Na afloop overhandigde auteur Richard Helwig zijn boek ‘Vingers gespreid in angst’ over deze zaak aan de burgemeester van Rijswijk, Michel Bezuijen.

De 22-jarige studente Anneke van der Stap neemt op 11 juli 2005 in Enschede de trein naar Den Haag om van daaruit naar haar ouderlijk huis in Rijswijk te reizen. Daar komt ze nooit aan. Elf dagen na haar verdwijning wordt haar lichaam gevonden in de bosjes langs het Jaagpad. Het is Ronald P. die uiteindelijk wordt veroordeeld. Richard Helwig die in het kader van zijn boek deze zaak meer dan tien jaar nauwlettend heeft gevolgd: ‘Het grote publiek heeft er geen idee van wat er bij een dergelijk moordonderzoek om de hoek komt kijken. Men is Baantjer gewend waarbij een gehele zaak in minder dan een uurtje uitzendtijd is opgelost. Politie en justitie hebben in deze zaak vele jaren met man en macht gewerkt om de dader te kunnen veroordelen. Het is goed dat zoiets nader is belicht.’

“Het grote publiek heeft geen idee wat er bij een dergelijk moordonderzoek om de hoek komt kijken”

Aangrijpende momenten waren er tijdens deze bijeenkomst volgens hem zeker. ‘Dat was ook wel een beetje te verwachten. Vooral als er foto’s en een filmpje uit de privésfeer van Anneke op een groot scherm worden vertoond. En als Ronald P. aan een medegedetineerde vertelt over hoe hij Anneke omgebracht heeft. Zij is op een brute wijze uit het leven gerukt. Volkomen zinloos. Er wordt vaak vergeten dat er achter zo’n zaak een persoon zit. Iemand die nog een heel leven voor zich had.’ Burgemeester Michel Bezuijen vertelde, tijdens de overhandiging van het boek uit handen van Richard Helwig, diep te zijn geraakt door wat er tijdens deze avond naar voren kwam. En beloofde ‘Vingers gespreid in angst’ zeker aandachtig te gaan lezen.

BIJSCHRIFT FOTO: Richard Helwig overhandigt het boek over de zaak Anneke van der Stap aan Michel Bezuijen  (foto: gemeente Rijswijk).

Lees ook: Interessante bijeenkomst over moord op Anneke van der Stap