Zaterdag om 11.00 uur gaan Leeuwendalers de strook langs de Nassaukade inzaaien. Wethouder Marloes Borsboom helpt ook een handje.

De aanleg van de vlinderidylle is een idee van wijkbewoners en opgepakt door de stichting Leeuwendaal Duurzaam en Groen “Een wijk om op te (vr)eten”. De Vlinderstichting begeleidt deze eerste van de totaal dertig nieuwe idylles in de provincie Zuid-Holland. Bijdragen van Fonds 1818, de provincie én het gemeentelijke Duurzaamheidsfonds maken de inrichting van de Vlinderidylle langs de Nassaukade financieel mogelijk.

Afgelopen voorjaar zijn drie proefstroken ingezaaid. De proef moest antwoord geven op vragen als: “Welke samenstelling heeft de grond? Is de samenstelling van het bloemenmengsel geschikt voor deze locatie? Welke bloemen doen het minder goed, welke doen het beter?” Ook is de grond op drie verschillende manieren voorbewerkt om te zien op welke grond het zaad het beste zal kiemen. Eén proefstrook gaf duidelijk het beste resultaat. Daarna zijn de beide andere proefstrook alsnog op dezelfde manier voorbewerkt en ingezaaid.

Deze week wordt de hele strook op dezelfde manier bewerkt, waarna wijkbewoners en helpers zaterdag de strook definitief gaan inzaaien. De feestelijke opening vindt komend voorjaar plaats. Als de eerste bloemen bloeien, de eerste bijen vliegen en vlinders fladderen.