Mari Kant heeft in de loop der jaren een groot theaterarchief weten op te bouwen en dat begon allemaal 40 jaar geleden. Mari heeft een grote verzameling over Nederlandse artiesten van vroeger waaronder ook een aantal uit Rijswijk en daar zitten een aantal artiesten bij waar wij nog niet zoveel van weten. Ditmaal een inkijkje dat Mari Kant ons geeft in het leven Teddy Scholten.

Teddy Scholten staat bekend in Nederland om het winnen van het Songfestival, maar daarmee alleen doen we haar tekort. Teddy is begonnen in 1944 bij het amateurtoneelgezelschap Schots en Scheef in Den Haag waarvan haar vader de regisseur was. In 1945 kreeg ze een engagement bij het Zuid Hollands Toneel, waar ze als Ted van Zwieteren haar eerste schrede op het professionele toneel zette, ook leerde ze bij dat gezelschap Anneke Elro kennen en ze werden vele jaren dikke vriendinnen. Later werd Teddy gevraagd om bij het gezelschap van Willem Goossens te komen spelen. In 1947 kwam ze door toedoen van Henk bij het Gezelschap van Floris Meslier terecht, waar de show om Toon Hermans Draaide. En daar zong Teddy haar eerste liedje voor Toon en is haar carrière als zangeres gestart, al zal Teddy altijd hebben blijven zeggen, dat ze nooit een zangeres is geweest.

Toernee
Henk en Ab van ́t Zelfde stopte als duo Scholten en ’t Zelfde en Teddy en Henk gingen bij Wim Kan ́s A.B.C. Cabaret werken. Daarmee gingen ze op tournee door Indië en zongen ze samen ook enkele duetjes. Op de radio waren Teddy en Henk ook steeds meer te beluisteren, waar ze als duo liedjes als ‘Rijst met kerrie’ en ‘’t Was me een genoegen’ zongen. Vanaf 1955 tot 1960 zongen en speelde ze in De Snip en Snap revue, waar ze zich beiden als een vis in het water voelden. De mooie kostuums, de decors en de mooie shownummers, ze genoten ervan.

Teddy was ook de allereerste omroepster, nier voor een omroep, maar voor Philips om te experimenteren.

‘Een beetje’
Totdat Teddy het Songfestival won, met ‘Een beetje’, ze kreeg zoveel aanbiedingen om in het buitenland te komen zingen, en een muzikaal programma voor de AVRO te gaan maken, dat ze stopte in het theater en voor de televisie en de radio ging werken. Vele jaren heeft ze op de radio voor de Wereld Omroep en voor ‘Het schip van de week’ programma’s gemaakt. Teddy was ook de allereerste omroepster, nier voor een omroep, maar voor Philips om te experimenteren. Teddy kondigde de programma’s aan. In 1960 begonnen Teddy en Henk met ‘De Zaterdagavondakkoorden’, een liedjesprogramma waarin ze Nederlandse en buitenlandse artiesten ontvingen en waar ze gezamenlijk mee optraden.

Sound of Music
Teddy heeft nog wel vier maanden in de musical ‘The Sound of Music’ gespeeld, in 1964, maar doordat Johan Heester in de oorlogsjaren, niet helemaal zuiver was en een journalist een hetze tegen hem opzette, is de voorstelling vroegtijdig gestopt. Henk stopte in 1965 met optreden en ging tv-programma’s produceren en regisseren o.a. het programma ‘Kiekeboe’, waar Teddy nog wel eens de presentatie bij deed en Anneke Elro de dame speelde die de mensen een poets bakte.

Rode Kruis
Teddy werkte tot 1974 voor de televisie, presenteerde heel veel shows en Songfestivalprogramma’s, maar ging zich in 1974 voor het Rode kruis inzetten als P.R. dame. In alles wat Teddy gedaan heeft, was het natuurlijk een grootheid, maar jammer genoeg zal iedereen haar alleen blijven herdenken als de zangeres die in 1959 het songfestival heeft gewonnen met: ‘Een beetje.’

Nassaukade
Teddy leerde Henk in 1946 kennen door toedoen van Cees de Lange, en ze trouwde met Henk op 22 augustus 1947 in Den Haag, waar ze op een bovenwoning aan de Nassaukade in Rijswijk gingen wonen, onder hen woonde de ouders van Teddy. Wat later goed uit kwam, toen dochter René het levenslicht zag en oma en opa op haar konden passen als Teddy en Henk aan het werk waren.

Rijswijk
Teddy en Henk waren dol op Rijswijk. Teddy en Henk hebben beiden vanaf hun trouwen tot aan hun dood in Rijswijk gewoond. Ze waren veel te zien in de Rijswijkse schouwburg, niet alleen achter de schermen, maar ook als bezoekers en Teddy heeft vele jaren programma’s gepresenteerd voor Radio Rijswijk.