In Rijswijk leven zo’n 2300 gezinnen onder het sociaal minimum. Van alle kinderen groeit 13% op in armoede. Onder aanvoering van Björn Lugthart, wethouder Sociale zaken, Zorg en Volksgezondheid, maakt de gemeente Rijkswijk extra werk van armoedebestrijding. Ze neemt niet alleen maatregelen om deze gezinnen te ondersteunen, ze zoekt ook de samenwerking met maatschappelijke partners om schrijnende situaties te signaleren en te voorkomen.

Hoewel Rijswijk regionaal wat armoedecijfers betreft zeker niet vooroploopt, staat armoedebestrijding toch hoog op de agenda van Lugthart. Daarbij speelt zijn persoonlijke motivatie een belangrijke rol: “Als kind heb ik meegemaakt wat armoede kan doen met een gezin. Toen de vader van een klasgenoot overleed, veranderde zijn thuissituatie zo drastisch. Nu ik ouder ben en iets terug kan doen voor de maatschappij, wil ik me juist op dat terrein inzetten.”

Tweeoudergezinnen
Om de juiste huishoudens te helpen, liet Lugthart na zijn aantreden een onderzoek uitvoeren. “Aanvankelijk dachten we dat de situatie van AOW’ers het meest schrijnend zou zijn, maar uiteindelijk bleken het toch de tweeoudergezinnen met kinderen te zijn. Zij komen maandelijks zo’n driehonderd euro tekort.”

“Samen met de gemeenteraad hebben we alle pijlen als eerste op deze gezinnen gericht – en dan met name op de kinderen. De overerfelijkheid van armoede wil je tenslotte voorkomen. Voor kinderen is er nu, naast de bestaande Ooievaarspas, een schoolspullenpas, een computerregeling en een schoolreisvergoeding. Zo kunnen ze gewoon meedoen op school. Ook is er een weggeefwinkel van de grond gekomen, waar gezinnen kleding kunnen krijgen.”

“Met deze maatregelen hebben we een belangrijk gat gedicht. Er zijn gemeentes die nog veel verder gaan. Die bieden bijvoorbeeld gratis openbaar vervoer in de vakantie. Maar dan tast je de solidariteit aan. Ouders die net iets meer verdienen, kunnen hun kinderen dat niet bieden. Dan krijg je ongelijkheid. Daarom houden wij het bij de huidige maatregelen.”

Klik hier voor de rest van het interview