Op zaterdag 11 november organiseerde Mantelzorg Welzijn Rijswijk de Dag van de Mantelzorg met een gezellige verwenmiddag voor alle mantelzorgers in Rijswijk. Wethouder Björn Lugthart opende de dag in Wijkcentrum Stervoorde.

De dag van de mantelzorg kende een geweldige opkomst, zo zag ook wethouder Lugthart. “Veel van de aanwezige mantelzorgers heb ik de afgelopen weken gesproken tijdens de ‘mantelzorg lunches’. Tijdens die lunches hebben de mantelzorgers persoonlijke verhalen en ervaringen met mij gedeeld. Het waren hele persoonlijke verhalen. Grappig, emotioneel maar vooral liefdevol. Ik moet eerlijk bekennen dat sommige verhalen mij erg aangrepen.”

Opofferen
“Mantelzorgers hebben het zwaar en zouden tegelijkertijd vaak niet anders willen. De meesten vinden het de normaalste zaak van de wereld dagelijks te zorgen en hun hele leven op te offeren. Maar de tip die iedere mantelzorger mij gaf: zorg dat je als mantelzorger ook aan jezelf denkt. Al voelt het vaak niet goed, zorg dat je ook een eigen leven hebt.”

Ter Heijde
De gemeente heeft daarom voor mantelzorgers die even op adem komen Strandgoed Ter Heijde Logies en Respijt opgericht. Daar wordt de zorg voor naaste(n) voor een korte periode overgenomen. https://pietervanforeest.nl/actueel/even-bijkomen-aan-zee-in-strandgoed-ter-heijde

Klacht
Lugthart vervolgt: ”De grootste klacht van mantelzorgers was dat de gemeente maar een uur per dag bereikbaar is. Dat hebben we aangepakt en vanaf volgende week is het zorgspreekuur verleden tijd en is de gemeente voor alle vragen tijdens werktijden bereikbaar.”Foto’s: John Meijer