Afgelopen weekend speelde het Rijswijks Jeugdtheater ‘The Wiz’ in de Rijswijkse Schouwburg. Loek Bosman, die tekende voor de regie, is er in geslaagd een frisse voorstelling neer te zetten.
Dorothy woont in Kansas met haar tante Em, Oom Henry en haar hondje Toto. Op een dag treft een tornado het huis. Dorothy wordt met huis en al meegevoerd naar Het land van Oz. Het huis landt onbedoeld op de Slechte heks van het Oosten, die tot grote vreugde van de bewoners op slag dood is. Dorothy wil er niets mee te maken hebben en wil dolgraag naar huis. De enige die hier een oplossing voor zou hebben is de grote Tovenaar van Oz.

Dorothy (Eliza Gerretsen) maakt de reis naar de tovenaar. Onderweg ontmoet ze een Vogelverschrikker zonder hersenen (Marieke Braat), een blikken man zonder hart (Noah Rust) en een leeuw zonder moed (David Oudijk). Allemaal verlangen ze naar iets wat ze niet hebben. Ze hopen op de kracht van de grote machtige tovenaar. En samen gaan ze op weg naar Oz.

De weg naar Oz is een droom en nachtmerrie tegelijk. In hoog tempo passeren verschillende situaties, waarin wordt gezongen en gedanst, op wervelende muziek van de band onder leiding van Carly Bakker. Een mooie dans van choreograaf Eline Jansen als een groep papavers de Laffe Leeuw probeert te bedwelmen. Er wordt in de voorstelling opvallend goed gezongen, zowel door solisten als het koor. Koen Both heeft hier als zangcoach veel eer aan zijn werk. De grote groep spelers op het podium is energiek en het plezier straalt er vanaf.

Als ze uiteindelijk bij de tovenaar aankomen, blijkt dat ze eerst Sadista, de slechte heks van het Westen moeten vermoorden. Sadista (Zella Caprino) wordt vergezeld door een grappige Gravin Slijmjurk (Veerle Wallenburg) en kwaaie aap (Jesper Theijn). Zij bewijzen hoe kleine rollen een voorstelling flair geven. Gelukkig kan de heks niet tegen water en blijkt het kinderlijk eenvoudig om haar uit de weg te ruimen.

Terug bij de tovenaar, blijkt zij helemaal geen tovenaar, maar een boerentrien die met leugens en bedrog aan de macht is gekomen. Of de hartenwensen ooit nog in vervulling gaan en Dorothy thuiskomt, kunt u zelf zondag 26 november a.s. nog zien in de Rijswijkse Schouwburg. Aanrader voor kinderen!