Dit keer voelde René Marquard Wim van den Heuvel, eigenaar van Koopplein Den Haag aan de tand. ‘De gratis marktplaats in je eigen gemeente.’

“Wat heb ik met Rijswijk?”, begint Van den Heuvel het gesprek. “Een oer Hagenees in hart en nieren. Ik heb heel veel met Rijswijk. Ik wil jullie meenemen naar de jaren zestig. Ik was een jaar of 5 en moest van mijn ouders leren zwemen, ja waar werd mij dat geleerd in De Wervel. Beneden twee kleine ondiepe zwembaden en boven het diepe bad met de 2 rijen boven elkaar met kleedhokjes. Mijn ouders konden vanaf de kleedhokjes kijken naar mijn zwemmen. Later op de lagere school zwemles en waar natuurlijk? In de Wervel. Toen ik een tiener was ging ik met vrienden naar het buitenbad om te zwemmen, hele leuke tijden gehad.”

Don Bosco
“In de buurt van het zwembad had je Don Bosco. Daar was ik wekelijks te vinden, heb daar me eerste stappen in de biljartsport gezet. Bij Don Bosco was altijd van alles te doen voor kinderen. Denk aan biljarten, judo, ‘postzegelen’, naailes, voetbal, boetseren, kindermiddagen en nog veel meer. Dan kom je bij de kinderboerderij. Dan maak ik even een hele grote stap, mijn kinderen waren helemaal gek van deze kinderboerderij. Heb er menig uurtje op de zondagen doorgebracht, inmiddels zijn ze te groot, 15 en 17 jaar. Dus geen kinderboerderij meer.”

Te Werve

“Om in dat gebied te blijven kom je uit bij Te Werve. In je jaren ‘60/’70 mocht je daar niet in. Wat mij daar nog van bijstaat is dat het van de Shell was. Ik was altijd blij als ik tegen Te Werve moest voetballen, want dan kon ik op het terrein komen. Maar eind jaren ‘70 had ik in de gaten dat er wel een mogelijkheid was. Ja, De Put, vrij zwemmen met al je vrienden op het (landgoed) Te Werve. In dat gebied hebben we ook nog de Naald. Veel gewandeld en hutten bebouwd van de takken. Ja, om toch nog aan te geven dat deze Hagenees wat met Rijswijk heeft, hij is in het stadhuis van Rijswijk, wat nu in de steigers staat getrouwd en zijn trouwreportage is gemaakt in de Naald.”

“O ja, toch nog 1 dingetje, als kind met mijn moeder naar de Bogaard, je had daar HUS zitten, kreeg ik altijd een donut. Ik kan hele verhalen vertellen over Rijswijk. Mooi om die verhalen weer op te diepen.”