Fred Zuiderwijk is al jarenlang het gezicht van Omroep West en je mag hem onderhand één van de bekendste Haagse presentatoren noemen. Hij is in staat om als presentator een feestje te maken van een programma met zijn typische  gevoel voor Haagse humor, maar tegelijkertijd is het een gevoelsmens, ook dat is vaak genoeg gebleken. Velen herinneren zich natuurlijk nog het programma ‘Haagse Iconen’ , een programma waar Fred Zuiderwijk echt tot zijn recht kwam. Je merkte dat hij zijn gasten heel goed op hun gemak wist te stellen en ook dat is een kwaliteit van Fred Zuiderwijk. Maar hoe denkt hij eigenlijk over Rijswijk? Lees hieronder het verhaal over Rijswijk door de ogen van Fred Zuiderwijk!

Fred Zuiderwijk: “Om de nimmer aflatende Haagse expansiedorst te stillen heb ik, als rechtgeaarde Hagenees, jarenlang gedacht dat het niet lang meer kon duren voordat Rijswijk door zijn grote groengele broer zou worden geannexeerd. Echter, in de loop der jaren heb ik gemerkt dat Rijswijk eigenlijk gewoon Rijswijk moet blijven. Dat behoeft uiteraard enige uitleg en dat heeft alles te maken met mijn grote zus. Zij emigreerde namelijk zo’n 50 jaar geleden vanuit Den Haag naar Rijswijk. Aan de Kerklaan in Oud Rijswijk begon zij daar toen een wassalon. Na 45 jaar tussen de vuile was, zeep en chloor te hebben gebivakkeerd heeft ze er onlangs afscheid van genomen. Maar ze woont er nog steeds.”

Traditie
“Al snel werd het binnen de familie een traditie om op zaterdagochtend in de wassalon met z’n allen even een handje te helpen met het handdoeken vouwen, de week door te nemen, een bakkie koffie te drinken om vervolgens de ochtend af te sluiten met een bezoek aan de Rijswijkse markt. De Rijswijkse markt, een knusse kleinschalige concentratie van ambulante handel  verzameld rondom het huis van God, in het historisch hart van de stad. Waar vind je dat nou nog tegenwoordig? In Rijswijk dus. De Kerklaan en de Rijswijkse markt staan voor mij dus synoniem aan dierbare herinneringen. Niet alleen aan de stad, maar ook aan de familie. Tel daar dan ook nog even bij op dat ik in 2004 de eerste try outs voor mijn eerste avondvullende theaterprogramma in Don Bosco mocht beleven en een aantal jaren later een aantal keren in de Rijswijkse Schouwburg heb gestaan en het lijntje Fred Zuiderwijk en Rijswijk is compleet.”

Redactie: René Marquard, Foto: Ron van Varik