Het huidige internet biedt ons veel gemak en voordelen. Maar er is ook een keerzijde: niemand weet nog precies welke gegevens door wie werden geregistreerd en waarom? Welke van die gegevens werden voor welk doel gedeeld met anderen? Als je niet meer weet wat er met je gegevens gebeurt, is er dan wel sprake van privacy? De Rijswijkse zakenvrouw Mandy de Wit van Independent Duinrand aan het Ruysdaelplein nummer 42 geeft hierover haar visie.

,,De economie wordt steeds afhankelijker van het vertrouwen in de digitale wereld. De vraag rijst of er nog sprake kan zijn van vertrouwen online zonder digitale zelfbeschikking? Inmiddels is er een non-profit foundation, QIY, die -op basis van open standaarden- het Nieuwe Internet ontwikkelt. Door middel van een persoonlijke App met een eigen Domein activeer je deze en sluit je aan op het Nieuwe Internet”.

,,Je beschikt dan direct over handige functionaliteiten voor een veilige toegang tot tal van websites, je kan veilig bestanden opslaan en je krijgt in de toekomst direct toegang tot -en meer grip op- je gegevens. En daar komt het; want stel dat je je financiële adviseur kan machtigen om je gegevens uit gevalideerde bronnen te kunnen ontvangen; denk aan de Belastingdienst, de berichten box overheid, je digitale polis kluis en je pensioeninformatie, hoeveel korter het traject dan wordt voor bijvoorbeeld je hypotheekaanvraag en ook je verzekeringen. Hiermee worden de kosten voor zo’n aanvraag dan ook vele malen minder”.

De angst bij de consumenten voor wat betreft de privacy is uiteraard een belangrijk onderdeel, echter digitaal is het nu en de toekomst, voor ons allemaal. Maar daar zelf over kunnen beschikken en weten bij wie je gegevens terecht komen (en daar dan ook de voordelen van plukken) is naar mijn idee een hele goede digitale stap in de richting”.