Vrienden en familieleden van de 36-jarige Praagse ober Miroslav, die door Nederlanders werd mishandeld, komen volgende week naar Nederland. Ze willen hier hun “eigen onderzoek” naar de daders doen om het slachtoffer te helpen. Dat laat een woordvoerder van de familie aan het ANP weten. Een van de hoofdverdachten is Hagenaar Armin N. Andere verdachten zijn onder meer zijn broer Anash en Bijan K. die beiden bij een Rijswijks bedrijf in de Plaspoelpolder werken.

“Ik kom nu voor Miroslav in actie. Hij weet precies wat we aan het doen zijn”, aldus de woordvoerder van de familie. Wat hett eigen onderzoek inhoudt, is nog onduidelijk. De woordvoerder heeft eerder al gezegd dat de familie van de ober in shock is. “Als agent of brandweerman houden jij en je gezin er rekening mee dat gevaar bestaat. Maar dit hoort niet bij de beroepsomschrijving in de horeca,” zei hij.

Hoofdverdachte in dit inmiddels beruchte kopschoppen-drama van Praag – dat vanwege zijn ongekende brutaliteit tot geschokte reacties leidde, onder andere bij premier Mark Rutte – is een krachttrainer uit Den Haag. De politie van Den Haag laat vandaag in een reactie op het bezoek van de Tsjechische vriendengroep weten dat deze “welkom” is. Of bezittingen en/of familieleden van de Haagse hoofdverdachte onder bewaking worden gesteld uit angst voor mogelijke represailles, wil de politie niet zeggen. De Hagenaar zit nog altijd vast in Praag. Daags na het incident op een terras in de Tsjechische hoofdstad, waarvan video-beelden de hele wereld over zijn gegaan, was de identiteit van de hoofdverdachte al achterhaald via social media, dus ook bij de nu naar Nederland reizende vriendengroep zal die bekend zijn.

Zwaargewond
De 36-jarige ober raakte zwaargewond bij de mishandeling vorige week. Hij ligt nog steeds op de intensive care van een ziekenhuis in Praag, maar is inmiddels stabiel, bij bewustzijn en buiten levensgevaar. Volgens de familiewoordvoerder heeft de man onder meer een hersenbloeding opgelopen en is zijn kaak op drie plaatsen gebroken. “Misschien is hij blijvend invalide” en er is een kans dat hij voorgoed blind is aan een oog. “Hij was bijna overleden door de klappen op zijn hoofd. Hij kwam erg dicht bij de dood. Alleen door geluk heeft hij het overleefd. Psychisch is hij ook niet in de beste toestand. Het enige wat hij wil, is beter worden en teruggaan naar zijn vrouw en kind. Maar het herstel kan zeker een jaar duren,” zegt de familiewoordvoerder.

Volgens hem veroorzaakten de Nederlanders veel overlast. “Ze dronken hun eigen alcohol op het terras, waren luidruchtig en spuugden naar andere gasten. Een andere ober zei dat ze moesten vertrekken. Vervolgens schopten ze stoelen omver en brak het gevecht uit,” zegt de woordvoerder. “Miroslav kreeg tien klappen en meerdere schoppen tegen zijn hoofd.” De avond ervoor zouden de Nederlanders ook al iemand hebben mishandeld op een andere plek in het centrum van Praag. “Ze vielen een man en zijn vriendin aan. De man moest naar het ziekenhuis om hechtingen te krijgen.”

Zeven Nederlanders van 24 tot 32 jaar oud werden opgepakt. Drie van hen kregen voorwaardelijke celstraffen. Ze zijn Tsjechië uitgezet en mogen het land de komende vijf jaar niet meer in. Twee verdachten werden snel vrijgelaten en twee anderen zitten nog vast, onder wie de hoofdverdachte uit Den Haag.

Bron: Dagblad 070

Foto: ANP