In het kader van brandpreventie is Brandweer Haaglanden bezig aan een campagne om voorlichting te geven over de meest voorkomende gevallen van brand.

Tips voor het voorkomen van brand – gebaseerd op de meest voorkomende brandoorzaken – kom je vanaf nu overal in Haaglanden tegen. Tien nieuwe posters sieren de brandweerauto’s van Brandweer Haaglanden, zodat ze te zien zijn in de hele regio. Brandweer Haaglanden verwacht met deze korte, rondrijdende boodschappen veel inwoners in de regio te bereiken.

Voorkom schoorsteenbrand – Veeg de schoorsteen!
Voorkom brand door overbelasting – Let op het aantal watt op de stekkerdoos!
Voorkom vlam in de pan – Vlam in de pan, deksel erop!
Voorkom brand tijdens het opladen – Batterijen kunnen spontaan gaan branden
Voorkom koolmonixidevergiftiging (CO) – Onderhoud je apparaten
Voorkom brand in de wasdroger – maak de filters schoon
Rookmelders redden levens – test je rookmelder!
Weet bij brand hoe je het huis uitkomt – maak een vluchtplan!
Gebruik de woningcheck app – Check! Woon jij brandveilig
Bij brand telt elke seconde – Geef brandweerauto`s ruimte!

Wat is de oorzaak van de brand?
De oorzaken van gebouwbranden in Haaglanden zijn divers. Ze zijn ook niet altijd bekend, omdat de brandweer niet alle branden onderzoekt. Onderzoek naar oorzaken levert onderstaande top 5 op, die we gebruiken in voorlichting.

Top 5 brandoorzaken
1 defect in apparaat
2 brandstichting
3 slecht onderhoud / vervuiling
4 vlam in de pan
5 roken

Veruit de meeste branden ontstaan door een ‘defect elektrisch apparaat’. In toenemende mate ontstaat brand door apparaten met batterijen of accu’s die worden opgeladen zonder toeziend oog of door opladers die na laden in het stopcontact blijven zitten. Brand door brandstichting staat op een tweede plaats. De derde plek is voor slecht onderhoud en vervuiling van schoorsteen, wasdrogers, cv-ketel en afzuigkap. ‘Vlam in de pan’ spreekt voor zich. Overbelasting van elektra, brand tijdens klussen of werkzaamheden en door spelen met vuur halen de top 5 niet, maar komen ook vaak voor.