De clown moet nog springlevend zijn, want op zondag 27 november was het animo erg groot om in Museum Rijswijk het symposium Clown bij te wonen.

Meer dan 100 personen warenop dit symposium af gekomen dat werd georganiseerd in verband met de aandacht van de beroemde Rijswijkse Clown Johan Buziau. Museum Rijswijk, Clownsschool Buus en het Haags Theaterhuis waren verantwoordelijk voor dit symposium.

De aftrap werd verricht, -hoe kan het ook anders- door museum Rijswijk conservator Arjan Kwakernaak (foto hieronder) die nog even terugblikte op de expositie over Buziau in het museum en de revue in de Rijswijkse Schouwburg. Veel was wel bekend maar toch wist Kwakernaak nog te melden dat “Buus” ook meegedaan had in vier films omstreeks 1912. De expositie kwam mede tot stand dankzij het TIN (Theater Instituut Nederland) en particulieren die Buziau spullen in bruikleen hebben gegeven.

kwakernaat

Het was daarna het woord aan diverse “clowns kenners” zoals Toon Maas (geschiedenis van de clown), Nienke Overbeek (over de Horror Clown) en Ruut van Hooft, laatst genoemde is bekend van Clownsschool Buus te Delft en is eigenlijk diep in zijn hart wel bang dat de echte clown gaat verdwijnen. Er waren vervolgens mooie discussies over het fenomeen “Clown”met drie panel gesprekken, waaronder cabaretiers, toneelspelers, organisatie van de Clini Clowns, MiMakkes en VisiteClowns (voor dementerende ouderen). Het was goed om te zien dat de vele aanwezigen zich duidelijk mengden in de discussie maar eigenlijk moet je concluderen dat de clown voor een ieder een andere betekenis heeft. De middag werd op deskundige wijze geleid door Hugo Vos.

De middag was zo succesvol geweest dat Stephanie Hermes van het Haags Theaterhuis het niet zou verbazen wanneer hier nog een vervolg aan zal worden gegeven. De enthousiaste Hermes dankte Museum Rijswijk, Fonds 1818 en de Gemeente Rijswijk.

Tekst en foto’s: René Marquard