De een na laatste week van het jaar 2016. En hoewel er iedere dag wel iets gebeurt of gebeurd is waar ik me erg over opwind, ga ik me deze laatste twee weken alleen over kerstgedachten schrijven.
Overigens was ik al begonnen met “Van de week zag ik voor het eerst plaatjes die voor anderen misschien heel bekend zijn. Geert Wilders als Michiel de Ruyter. Geert Wilders en profile op een wapperende Nederlandse vlag met als tekst ‘Voor de bevrijding van Nederland’ of zoiets. Nederland bevrijden? Euhhh? Waarvan dan?“ Nederland bevrijden…wat een onzin. Stop, stop, na de Jaarwisseling weer. 2017.

Precies, 2017. Ik zou het mooi vinden als we in 2017 weer vertrouwen kregen ín. Vertrouwen in anderen, vertrouwen in onszelf en vertrouwen in al die mensen die iets doen of maken waar wij niets van snappen.

Laat ik beginnen met het vertrouwen in die laatste groep. Die groep waar ik van mijn moeder van geleerd heb dat als je je best doet dat je daar dan misschien bij kunt gaan horen. Een elite. Die mensen die dingen doen waar ik alleen maar bewondering voor kan hebben: artsen, automonteurs, politie -agenten, politici, rechters, loodgieters, leraren, uitvinders, ict-specialisten, kunstenaars. Die dus. Van die mensen die zelf dan natuurlijk als mens wel het goede voorbeeld moeten geven maar die dingen doen waar een gemeenschap of anderen (dus niet zijzelf persé) beter van worden. Die dingen doen omdat ze als beroepsgroep idealen hebben. Hun belangrijkste ideaal is hun vak goed doen. Dat vertrouwen. Ik gun de wereld dat weldadige gevoel.

Dan dat vertrouwen in onszelf. Als we ons nu voornemen om in principe het goede te doen. Wat dat is? Dat weten we wel. Te leven als ‘wat u niet wilt, dat u geschiedt, doe dat ook een ander niet.’ Volgens mij hebben we allemaal zo’n innerlijk kompas en als we dat nu eens echt, iedere dag, zouden volgen? Weldadig, vertrouwen!

Dan kom ik vanzelf bij mijn laatste wens. Dat we daarmee dus de ander vertrouwen. Die leeft immers ook vanuit het principe ‘wat u niet wilt, dat u geschiedt, doe dat ook een ander niet’ ?

Naïef? Maar ik ga ervoor.

Dat is mijn eerste wens in week 51 van 2016. Vertrouwen.