In Rijswijk kennen wij de Fietsersbond Rijswijk. Zij houden bezig met alles wat met fietsen te maken heeft. Het Rijswijks Dagblad ging op onderzoek uit.

Uit hoeveel personen bestaat deze bond en wat doen zij precies?
 “De Fietsersbond heeft in Rijswijk ongeveer 170 leden, waarvan vijf bestuursleden en 10 leden die incidenteel actief zijn, zoals deelname aan een actie of het bezorgen van het tijdschrift van de Fietsersbond in de Haagse Regio. De Fietsersbond beïnvloedt de Gemeente om te zorgen voor betere fietsvoorzieningen. Daarvoor hebben we regelmatig overleg met ambtenaren en elke paar jaar met de wethouder. Soms hebben we een actie, zoals in september een actie voor betere bewegwijzering (zie bijgaande tekst die in “De Fietsbel” van oktober 2016 verschenen is; te gebruiken met bronvermelding). Eén keer per jaar, in mei, sturen we aan de Gemeenteraadeen overzicht van de voortgang van de verbetering van de fietsvoorzieningen.”

Wat heeft de fietsersbond in Rijswijk weten te bereiken?
“We hebben weten te bereiken dat sinds een jaar of zes fietspaden worden geasfalteerd, wat veel comfortabeler rijdt. Verder dat de wachttijd van fietsers voor verkeerslichten korter is geworden, dat obstakels in fietspaden (m.n. paaltjes) gesaneerd of beveiligd zijn en dat er veel fietsenrekken bijgekomen zijn waaraan de fiets veilig vast te maken is, ook bij een aantal bus- en tramhaltes.”

Mochten er inwoners uit Rijswijk een suggestie hebben of een probleem signaleren , met wie moeten ze dan contact opnemen?
“Rijswijkers die iets te melden hebben over tekortkomingen op fietspaden kunnen dat  melden op het meldpunt van de Fietsersbond www.fietsersbond.nl. Die meldingen gaan ook naar de Gemeente. Voor ideeën en suggesties over algemenere onderwerpen kunnen ze een bericht sturen aan [email protected]

Nog plannen of wensen op korte of lange termijn?
“Volgend jaar viert de Rijswijkse Fietsersbond zijn 25-jarig bestaan. Heel concreet zijn die plannen nog niet; waarschijnlijk gaan we dat doen tijdens het Strandwalfestival.”

 

Tekst: Rene Marquard