Rijswijks Dagblad | Op de cover van …… Rijswijks programmaboekje, deel 2: Veldhuis & Kemper

Op de cover van …… Rijswijks programmaboekje, deel 2: Veldhuis & Kemper

mainImage
Op de cover van …… Rijswijks programmaboekje, deel 2: Veldhuis & Kemper

Bij het uitgeven van het jaarlijkse programmaboekje van de Rijswijkse Schouwburg staat er ieder seizoen een Bekende Nederlander op de cover. En ja, diegene(n) is/zijn dan ook bij de presentatie van de gids aanwezig.

In deze rubriek de vraag aan de artiesten die op de cover van deze brochure hebben gestaan wat ze daar eigenlijk van vonden. Na vorige keer Sjaak Bral is in deze tweede editie het duo Veldhuis & Kemper aan de beurt. Namens het muzikale en komische koppel beantwoordde Richard Kemper (rechts op foto) de vragen. Hij vertelt onder meer over blauwe M&M’s, voormalig schouwburg directeur Ruud Kuper en de meditatieve werking van strijken.

Misschien kun jij je nog herinneren dat jouw foto op de omslag van het programmaboekje van de Rijswijkse Schouwburg prijkte. Hoe heb je dat ervaren?
Richard Kemper: “Ja dat was een grote eer. Het is altijd een beetje een strijd om met je foto een brochure van een schouwburg op de cover te mogen sieren. Het is ons een aantal keer gelukt, in Rijswijk de eerste keer. Dat was erg leuk. Vooral ook omdat de schouwburg zelf erg trots was om het ons te vertellen.”

Ook was je aanwezig bij de uitreiking van het eerste exemplaar. Heb je daar nog specifieke herinneringen aan?
“Ja, het was een afgeladen drukke bedoening in de benedenfoyer. Ik weet eigenlijk niet eens precies wat we gedaan hebben, want je moet dan 20 minuten cabaret doen, maar vooral dat we de toenmalige directeur Ruud Kuper flink te grazen hebben genomen. Gelukkig kan Ruud wel tegen een geintje.”

Heb je als artiest speciale wensen of eisen, waaraan de organisatie moet voldoen?
“Niet in de zin van blauwe M&M’s. Maar dat de techniek en de mensen die in het theater blij zijn dat je er bent scheelt al de helft. Dat ze er zin in hebben. Dat is in Rijswijk altijd zo.”

Wij zien jou op het podium. Maar wat gaat daar aan vooraf, in de kleedkamer? Ken je bepaalde rituelen?
“Remco en ik strijken zelf onze spullen. Dat is de meditatie vooraf. Verder vooral geen te rare fratsen. Al merk ik dat ik het laatste jaar toch wel een half uurtje voor de show echt even op mezelf moet zijn. Geen hele verhalen vertellen (of aanhoren).”

Ben jij een artiest die na afloop nog in de foyer is te vinden, of een bezoek brengt aan het theatercafé?
“Jazeker! Remco en ik gaan altijd nog wat drinken na afloop van een voorstelling. We spelen elke avond al dezelfde voorstelling (al is ie geen avond hetzelfde) en zijn altijd met elkaar op pad, dus de borrel na afloop maakt dit vak nu juist zo afwisselend. Elke avond andere mensen, andere verhalen. We hebben er heel wat verzameld in de loop der jaren. En het is ook echt leerzaam om te horen wat het publiek ervan vond.”

Je bespeelt zalen en theaters over heel Nederland. Wat is jouw algemene indruk van De Rijswijkse Schouwburg en haar publiek?
“Rijswijk heeft er zin in! Hoewel het een nette gemeente is, is het geen kakpubliek. Ze doen mee, ze lachen hard en graag en komen gelukkig al jaren in grote getale naar ons toe. We voelen ons er erg thuis.”

Veldhuis & Kemper gaan hun voorstelling op 8 en 9 mei in de Rijswijkse Schouwburg spelen.

Interview René Marquard


Foto: Digitaal Dagblad