Rijswijks Dagblad | Assepoester afgestoft tot sprankelend sprookje

Assepoester afgestoft tot sprankelend sprookje

mainImage
Assepoester afgestoft tot sprankelend sprookje

Het Rijswijks Jeugdtheater speelde afgelopen weekeinde de musical Assepoester in de Rijswijkse Schouwburg. Deze jeugdvoorstelling werd erg goed ontvangen. Op zondagmiddag 1 april (geen grap) speelt de voorstelling nogmaals.

Het lentesprookje Assepoester gaat over een arm meisje dat wordt uitgebuit door haar gemene stiefmoeder en twee stiefzussen. Als er een bal wordt georganiseerd zodat de prins een vrouw kan kiezen, wordt Assepoester thuis opgesloten. Met een beetje hulp van een toverfee kan ze toch naar het bal. Daar steelt ze het hart van de prins (‘Ik ken je pas 10 minuten, maar de mooiste en liefste ben jij’). Als ze voor middernacht van het bal verdwijnt omdat ze anders weer verandert in de gewone schoonmaakster die ze is, zet de prins alles op alles om haar te vinden.

De verrassing van de voorstelling zit natuurlijk niet in het verhaal maar in de uitvoering. Regisseur Pepijn Jehee is er met zijn team (zangcoach Irene Borst en danscoach Janine van den Heuvel-Damen) in geslaagd het sprookje af te stoffen. Vlotte scenes, grappige teksten en mooie plaatjes zorgen ervoor dat Assepoester van begin tot eind boeiend blijft. Het orkest onder leiding van Carly Bakker zorgt voor de lieflijke deuntjes die bij zo’n sprookje horen.

Assepoester (Amber van der Brugge) is expressief en zingt zuiver de zoete liedjes weg die ervoor zorgen dat menig meisje in de zaal in haar muiltjes zou willen staan. Stiefmoeder (Fenna van Battum) en zussen (Jasmijn Dol en Julia van der Sprong) vormen een komisch gezelschap. Als de stiefzusters lachen als biggen, kan de zaal niet anders dan meelachen. De leuke, vlotte prins (Stan Hubers) is bepaald niet van plan zomaar een vrouw te kiezen en wantrouwt op voorhand alle vrouwen die om zijn hand komen dingen. En ook de meisjes in de zaal krijgen een gezonde dosis emancipatie mee van toverfee Fenna Houweling. Zij is meer een mental coach, die Assepoester oproept vooral niet te blijven hangen in wensen, gewoon (naar het bal) te gaan. Je kunt niet vertrouwen op magie, je moet er zelf óók iets voor doen. Als Assepoester bang is voor de reacties van de andere feestgangers, krijgt ze nog een wijze raad mee: ‘Je hoeft er niet tussen te passen, je moet er boven staan’.

De vrijwilligers van het Rijswijks Jeugdtheater leveren hier een bijzondere prestatie. Het decor is een lust voor het oog, maar dit geldt ook voor de prachtige kostuums. De spelers laten zich door dit visuele spektakel op geen enkel moment overschaduwen. Ze zijn expressief en dragen de vele leuke kleine rolletjes met verve.

Reprise op zondag 1 april in de Rijswijkse Schouwburg.

Foto's: Erick Kicken (KVX)


Foto: Digitaal Dagblad