The Beatles, ook bekend als the Fab Four uit Liverpool, stonden aan de basis van de hedendaagse popmuziek. John, Paul, George en Ringo veroverden de wereld. Zij werden zo populair dat ze stopten met toeren. Als zij optraden konden ze hun eigen muziek niet horen door het gegil van de tieners. Het inspireerde hen uiteindelijk tot muzikale parels als ‘Sgt.Pepper’s Lonely Hearts Club Band’, de plaat die volgens kenners de hele popmuziek op de kop zette.

Van 6 oktober tot en met 21 januari 2017 is er in het Museum Rijswijk een expositie te zien van de Britse fotograaf Robert Whitaker (1939-2011). Hij kreeg grote bekendheid als fotograaf van de popcultuur in de jaren zestig van de vorige eeuw in Londen. Later was hij actief als oorlogsfotograaf in onder meer Vietnam. Maar zijn naam blijft onlosmakelijk verbonden met de popgroep The Beatles.

Whitaker ontmoette The Beatles in 1964. Gedurende twee en een half jaar fotografeerde hij niet alleen hun optredens maar vooral ook backstage. Whitaker hield van experimenteren. In The Beatles vond hij ideale modellen die ontspannen en met veel humor reageerden op zijn creatieve ingevingen. Het leidde tot roemruchte foto’s zoals die waarop The Beatles te zien zijn met bloederige stukken vlees en ontlede poppen. De foto zou gebruikt worden als hoes voor de lp ‘Yesterday and Today’, maar werd als te controversieel teruggetrokken.

Whitaker heeft enkele duizenden foto’s van The Beatles gemaakt. Op de tentoonstelling zijn uitsluitend vintage afdrukken te zien en tonen The Beatles op het hoogtepunt van hun roem. Deze foto’s zijn niet eerder in Nederland te zien geweest. Ook zijn er enkele unieke afdrukken in omlijstingen waarin The Beatles eigenhandig hun sigarettenpeuken hebben uitgedrukt. Het zijn tastbare herinneringen aan de unieke, artistieke chemie tussen een groot fotograaf en een van de grootste bands aller tijden.

Het Museum Rijswijk is open van dinsdag tot en met zondag 11-17 uur. Het adres Herenstraat 67, 2282 BR in Rijswijk

Meer informatie op www.museumrijswijk.nl