De PvdA heeft dinsdag tijdens de raadsvergadering een motie ingediend om vanuit de gemeente Rijswijk een structurele financiële bijdrage van € 5.000,- (voor vijf jaar) te geven aan het Hospice Het Vliethuys in Voorburg, waar verschillende Rijswijkers worden verzorgd met een korte levensverwachting. Het hospice is mede een Rijswijks initiatief geweest.

Wethouder Bjorn Lugthart vond dat het Rijswijkse college door aanwezig te zijn bij fundraisingevenementen en het netwerk open te stellen voor het Hospicedat het al een goede bijdrage leverde aan het Hospice. Raadslid Henny van der Horst vertelde dat een bijdrage aan dit hospice er een verplichting komt voor bijdragen ook aan andere hospices in andere steden waar Rijswijkers in hun laatste levensfase worden verzorgd.

Hospice Het Vliethuys is een gastvrij verblijf dat palliatieve zorg en ondersteuning wil bieden aan mensen met een beperkte levensverwachting. Dit gebeurt in een warme en liefdevolle omgeving die zoveel mogelijk lijkt op de situatie thuis. Dit wordt mogelijk gemaakt door de inzet van talloze geschoolde vrijwilligers; zonder hen kan het hospice niet bestaan. Het hospice is gevestigd op het terrein van het Diaconessenhuis Voorburg en heeft acht bewonerskamers met faciliteiten. Een team verpleegkundigen is vierentwintig uur per dag aanwezig voor professionele verpleegkundige zorg. De medische zorg blijft in handen van de huisarts van de bewoner. De vrijwilligers zijn er speciaal voor de bewoners en hun naasten om hen te omringen met persoonlijke aandacht en zorg. De coördinatoren zijn eindverantwoordelijk voor de totale organisatie binnen het hospice.

Kijk voor meer informatie: https://www.hetvliethuys.nl

Foto: Wim Mecksenaar