Rijswijkse jiujitsuka wil schitteren op World Games

mainImage
Rijswijkse jiujitsuka wil schitteren op World Games

De 23-jarige Chabeli Arenberg Peeters neemt aanstaand weekeinde deel aan het wereldkampioenschap jiujitsu dat in het Zweedse Malmö wordt gehouden. Arenberg Peeters, die uitkomt voor Den Edel Gouda (Fun to be Fit), hofleverancier van het nationaal Jiujitsu team,  komt in Zweden uit in de klasse -55, fighting system women seniors. Vorig jaar, tijdens het WK te Bogota, veroverde de Rijswijkse nog de bronzen plak, een prestatie die ze dit jaar minimaal wil herhalen en als het enigszins kan, wil overtreffen. Haar grootste concurrenten komen uit Polen, Italië, Denemarken, België en Rusland.

Het wereldkampioenschap jiujitsu ( “zachte kunst”)  is een evenement waar alle beoefenaren van deze van oorsprong Japanse zelfverdedingskunst naar uitkijken. Om mee te kunnen doen aan het mondiale toernooi dient men zich eerst te kwalificeren tijdens nationale en internationale toernooien. De individuele gevechten staan altijd voorop, maar tijdens het WK is het ook mogelijk om mee te doen aan de landencompetitie. Arenberg Peeters: ,, Jiujitsu op de eerste plaats een individuele sport, maar om in een team te kunnen vechten heeft ook veel charmes”.

Arenberg Peeters beoefent deze sport zes jaar  en traint elke dag, maar voor een speciaal toernooi, zoals dit WK, probeert ze dit op te voeren naar twee keer per dag. Op Papendal traint ze elke zondag onder leiding van bondscoach Taco Moren, bij haar club in Gouda wordt de training geleid door Allard Schulenklopper.

De deelname van Arenberg Peeters heeft financieel nog wel heel wat voeten in de aarde gehad. In principe wordt bij de uitzending naar een EK of WK een deel gefinancierd door de Judobond Nederland, waar het jiujitsu onder valt. Dat bedrag verschilt per toernooi, maar de bond neemt nooit de gehele kosten op zich voor deelname aan EK of WK. Met deelname aan dit wereldkampioenschap en voor volgend jaar een nog drukker programma in het vooruitzicht met wedstrijden in Hamburg, Parijs, Londen, Gelsenkirchen en de Balkan ( EK 2019) kan Arenberg Peeters alle financiële hulp goed gebruiken. Mede dankzij haar huidige sponsoren kon ze vorig jaar deelnemen aan het WK in Colombia en gelukkig is Malmö dichter bij huis, toch blijft alle financiële steun van harte welkom. Dit alles om haar grote doel te bereiken: kwalificatie voor de World Games van 2021 waar de jiujitsuka haar focus op legt.

Tekst: Peter Petit


| Foto: Digitaal Dagblad