Alex Luneman (Welgelegen) over tendensen in het tennis

mainImage
Alex Luneman (Welgelegen) over tendensen in het tennis

Het tennisseizoen is momenteel in volle gang. Toch lijkt het er op dat het tennis in de regio iets minder gewild is dan een decennia terug en dat er momenteel allerlei veranderingen plaatsvinden.  Alex Luneman, eigenaar van tennispark Welgelegen en Tennisschool Jan de Rook die op verschillende locaties actief is, geeft hierover zijn visie.

,,Verenigingen moeten meer moeite doen voor hun leden’’, zegt hij. ,,Maar dat is een tendens die de laatste jaren al aan de gang is. Op de tennisparken zie je echter wel dingen veranderen. Als ik kijk naar Welgelegen dan zie je een toename van de losse baanhuur, of het periodiek huren van banen en flexibiliteit van consumenten. Ik heb het gevoel dat dit op andere parken ook het geval is. Mensen willen zich steeds minder aan een vereniging binden en nemen zodoende de regie in eigen handen’’.

Flexibele abonnementen

,,Vooral de flexibele abonnementen worden steeds populairder’’, vervolgt Alex Luneman. ,,Zo hebben we het concept bedacht dat tennissers bij ons desgewenst per maand kunnen opzeggen. Deze mogelijk wordt bijzonder gewaardeerd, want doordat het iedereen het druk heeft, of soms andere prioriteiten heeft, wil men zich niet voor een langere periode binden. We bieden hen daarom verschillende mogelijkheden. Een proefperiode kent een ongekende populariteit. In 2017 telde Welgelegen ruim 650 proeflidmaatschappen waarvan er, gelukkig, een vijfde nog steeds tennist op het park”.

Faciliteiten

Een ander opvallend fenomeen is dat tennissers graag diverse faciliteiten willen hebben. ,,Dan doel ik niet alleen op goede banen, een bruisende horeca en diverse activiteiten, maar ook op bijvoorbeeld de mogelijkheid tot deelname aan gratis trainingen’’, aldus Alex Luneman.  ,,Hiermee zijn we op Welgelegen bewust begonnen. Drie keer per week bieden we deze mogelijkheid dan ook aan. In combinatie met het eerder genoemde flexibele abonnement maak je dan stappen om tennissers bij ons over de brug van het park te krijgen. Dan is het aan onze trainers, medewerkers en de aanwezige vereniging om hen voor je te winnen en te behouden’’.

Padel

Alex Luneman is zelf overigens ook druk bezig met de positionering van de allereerste Nederlandse Padel Academy. ,,Toch moet je dit helemaal los van het tennis zien’’, zegt hij. ,,Padel is een op zichzelf staande sport, die wel enorm in opkomst is. Maar om onze horizon te verbreden, ben ik me hierin gaan verdiepen en ben verslaafd geraakt aan dit spelletje plus de vibe die er omheen hangt. Je weet nooit wat de toekomst brengt, maar wellicht komen er in de toekomst ooit nog een aantal Padel-banen op Welgelegen. Zoiets dient uiteraard wel haalbaar en betaalbaar zijn. Tennis heeft op ons park nog steeds alle prioriteiten. In combinatie met de tennisschool vormen we een toonaangevend sportpark met een bovenregionale uitstraling. Dat is iets om trots op te zijn’’.

Door: Voorburgs Dagblad/Bart Bakker


Foto: Digitaal Dagblad