Het water is weer terug in de zwemplas van het Rijswijkse Wilhelminapark. Het is voor u waarschijnlijk te koud om er nu te gaan zwemmen, maar toch wordt er al gezwommen. Afgelopen week hebben Delfland en de gemeente Rijswijk namelijk 5 hele grote snoeken in het water gelaten. Deze snoeken helpen in de strijd tegen blauwalg.

Afgelopen zomer werd de zwemplas drooggelegd. Deze rigoureuze maatregel was nodig omdat de zwemplas al jaren niet gebruikt kon worden vanwege de aanwezigheid van blauwalgen die jeuk en andere ziekteverschijnselen veroorzaken. Door het droogleggen kreeg de bodem de mogelijkheid om weer in te klinken en stevig te worden. En kregen planten de mogelijkheid om weer in de plas terug te komen. Bovendien werd de plas voor vissen afgesloten van het andere water. Omdat er in de zwemplas veel vissen voorkwamen die de bodem omwoelden waardoor planten weinig kans hadden in het water en er veel voedingsstoffen vrijkwamen. Door die voedingsstoffen groeien blauwalgen.

De plas is afgesloten met een viswering. Deze sluit de plas niet hermetisch af en heeft als nadeel dat er nog wel kleine visjes door de mazen kunnen zwemmen. Het gaat dan om allerlei soorten vis. Vissen die andere vissen eten (roofvissen), maar ook vissen die gegeten worden (prooivissen). We willen alleen niet teveel prooivissen, die zijn slecht voor de waterkwaliteit. Zij woelen de grond om op zoek naar eten en dan zijn we weer terug bij af. Roofvissen eten bij voorkeur vissen die kleiner zijn dan zichzelf en dat is een probleem als je zelf ook als klein visje door de viswering bent gezwommen.

Daarom is ervoor gekozen om roofvissen (snoeken) uit te zetten, die groter zijn dan de prooivissen (witvis als karper, brasem). Zodat deze grote vissen de visjes op kunnen eten die de plas in zwemmen. En daarmee de bodemwoelers verwijderen en blauwalgen helpen voorkomen.

De snoeken huizen bij voorkeur tussen de planten en eten dan waterdieren als vissen en kreeften, maar geen mensen. Ze zijn schuw en voor mensen zijn ze bang. Dus ze vormen geen gevaar in de plas ook al heten ze roofvissen.

Bron: Rijswijk.nl