Dit weekeinde vierde ik Sinterklaas. Hopelijk heeft u dat allemaal gevierd en is het ook voor u  een echt familiefeest. Wij waren in Londen maar het voelde alsof ik Rijswijk niet uit was geweest. Rijswijk – Amsterdam – Londen: een grote metropool.

Metropool. Wat een vreemd woord eigenlijk. Een hit in de politiek. Onmogelijk dat je er geen mening over hebt als je meent ertoe te doen in de politiek.

Een metropool is belangrijk.  Mensen vinden er werk, ziekenhuizen en wat niet. In de hele wereld wordt er over het belang – én de problemen – van metropoolregio gesproken. Niet zo gek als je ziet dat de steden maar groeien en groeien. Of als je ziet dat er in ons land in 50 jaar nog minder dan 2% van de mensen als boer werkt. Tegelijkertijd brengen die metropools ook een gevoel van ontheemding voor veel mensen met zich mee. ‘Ik hoor er niet meer bij’.

Metropool betekent in de politiek zoiets  als een groot verstedelijkt gebied waar meerdere kernen in opgenomen zijn. U woont, net als ik, in de metropoolregio Rotterdam Den Haag (MDRH) samen met 22 andere gemeenten. In die eenheid proberen 23 gemeenten met elkaar betekenisvol te zijn voor álle inwoners van die enorme stad. Kernen bijvoorbeeld extra sterk laten zijn. Londen zit niet in onze MDRH.

Deze column schrijf ik over het mooiste Nederlandse feest, over Sinterklaas. De traditionele liedjes, de spanning van de dagen ervoor, de gewoonte om de schoen te zetten, natuurlijk met eten voor het paard. Ik vond het als kind geweldig, ik vind het met eigen of andermans kinderen geweldig en ik heb zeker tot mijn twaalfde volgehouden dat Sint bestaat.

Natuurlijk bestaat Sinterklaas. Dat moet wel want ook al is hij vandaag pas jarig, zaterdag kreeg ik al een cadeau. Niet zomaar een, maar een cadeau vergezeld van een surprise en een gedicht. Sint was ook goed voor mijn moeder en andere geliefden waarmee ik zijn verjaardag vierde: iedereen kreeg namelijk een cadeau.

Voor Sint was de overstap naar Londen kennelijk net zo’n peulenschil als voor ons. Ik had na tram en ‘vliegbus’ en vervolgens de aansluitende metro het gevoel op stap te zijn in eigen stad. Tenslotte is het die kant op ook maar anderhalf uur reizen.

Sinterklaas in de metropool Rijswijk (toch gewoon lekker mijn stadje) – Schiphol – Londen met alle kinderen, gewoon bij de jongste thuis. Het zijn de mensen die een stad maken. Zou metropool daarom gewoon betekenen moederstad?

Dank u Sinterklaasje!