We weten allemaal wel iets over de Tachtigjarige Oorlog. (1568-1648) en over dit onderwerp zou je een keer naar Brielle moeten. Ja, de stad waar op 1 april 1572 “Alva zijn bril verloor” en de watergeuzen het stadje Den Brielle innamen. In deze stad werd de slag tegen de Spanjaarden gewonnen, maar ook in Alkmaar en Leiden.

Op de Markt 1 in Brielle zit het historisch museum wat zeker de moeite waard is om te bezoeken, maar op de bovenste verdieping werd ik verrast door een wat voor mij doorging als schilderij. En door de tekst “Hagenpreken bij de Hoornbrug in Rijswijk in 1566” onder het zogenaamde schilderij ging mijn Rijswijks hart toch weer wat sneller kloppen. Degene die mij daar wat over kon vertellen was Marijke Holtrop, verantwoordelijke voor het Brielse Museum. Op de bovenste verdieping van het museum vertellen we over de aanloop naar de Tachtigjarige Oorlog.

80-jrige

Hoornbrug
Een van de gebeurtenissen ten tijde van de Beeldenstorm waren de hagenpreken: de kerkdiensten die calvinisten in de open lucht hielden omdat de uitoefening van hun godsdienst niet was toegestaan. We laten dat zien aan de hand van een schoolplaat met de voorstelling “Hagenpreek bij de Hoornbrug bij Rijswijk in 1566”. De bijeenkomst vond plaats op 18 augustus 1566. De voorstelling toont de prediker Pieter Gabriel , die op een verhoging onder een zeil staat. De schoolplaat is afkomstig uit: Historische schoolplaten voor de serie “Vaderlandse Geschiedenis”getekend door J.H. Isings (1884-1977) en via offset kleurendruk in een grote oplage uitgegeven. De schoolplaten werden tot medio jaren zeventig van de 20e eeuw gebruikt tijdens de geschiedenisles op de -toen nog – lagere school. En zo ook een stukje Rijswijkse historie in Museum te Brielle.

René Marquard