De bandenbranchevereniging heeft 60 kunstgrasvelden onderzocht en uit dat onderzoek blijkt nu dat 58 van die 60 velden een te hoge concentratie kankerverwekkende stoffen in het granulaat zit.

Toxicoloog Martin van den Berg geeft bij de NOS aan dat je de gevonden concentraties van de verkeerde stoffen niet op je veld moet willen hebben. Hoe nu verder hiermee is nog even de vraag.
We moeten stoppen met voetballen op kunstgrasvelden met rubbergranulaatkorrels. Het is bewezen dat die kankerverwekkende stoffen bevatten en daar moet je mensen niet onnodig aan bloot stellen. Dat zegt professor Bob Löwenberg. Hij is hoogleraar hematologie in het Erasmus MC en hoofdredacteur van Blood, een internationaal toonaangevend tijdschrift voor hematologie.

Experiment
Löwenberg vindt dat doorgaan met voetballen op de rubbergranulaatkorrels een experiment is op gezonde mensen. “Er is absoluut geen bewijs dat die kunstgrasvelden slecht zijn, maar het omgekeerde is ook het geval: we kunnen ook niet zeggen dat ze veilig zijn. Integendeel, ik denk dat er alle reden is om je ongerust te maken over die kunstgrasvelden. Benzeen veroorzaakt leukemie, lymfeklierkanker en dergelijke. En in de korrels die uitgestrooid worden op de kunstgrasvelden zitten benzeenachtige stoffen. Dus dat wekt verdenking. Dat maakt je onrustig.”

Wat er nu zal gebeuren met de kunstgrasvelden van Semper Altius, Vredenburch/Te Werve, Haaglandia en de Rijswijksche Hockey Club is nog onbekend. Korfbalvereniging Refleks heeft het kunstgrasveld opgevuld met zand.

Bron: Nos.nl