De Gemeente Rijswijk is bij activiteiten zoals de Sinterklaas intocht en de Avond4daagse afhankelijk van vrijwilligers en gelukkig zijn die nog altijd op grote schaal  te vinden in Rijswijk. Het organisatiecomite voor de intocht van het Sinterklaasfeest en de Avond4daagse wordt op voortreffelijke wijze aangevoerd door Ruud en Ingrid Louman uit Rijswijk.

Zij stoppen heel veel energie en tijd in bovengenoemde activiteiten en dat alles uiteraard op vrijwillige basis. Wij blikten terug en vooruit met de familie Louman.

Hoe kijken jullie terug op 2016?
“2016 was voor ons een jaar waarin we allebei hard hebben gewerkt en samen veel leuke dingen hebben ondernomen.”

Hoe kijken jullie terug op de avond4daagse?
“In 2016 hebben er meer scholen meegelopen dan in voorgaande jaren. Daar worden wij erg blij van, het is belangrijk dat kinderen veel bewegen en hoe gezellig is het om met elkaar in de buitenlucht gezellig te lopen en na 4 dagen een mooie medaille te ontvangen en de burgemeester een hand te mogen geven. Ook de 55+ route had dit jaar meer lopers dan in 2015.”

Hoe kijken jullie terug op de intocht van Sint Nicolaas?
“De intocht van Sint Nicolaas organiseren is ieder jaar een feestje om te mogen doen. Veel werk, maar als we al die blije en vrolijke kinderen op de Cromvlietkade en langs de route en in de winkelcentra zien dan weten we weer waarom we het doen. Alle grote en kleine kinderen in Rijswijk een hele mooie dag bezorgen. Dit jaar hadden we speciale gasten van het Mappa Mondo huis bij het podium van de Sint op het Tollensplein. Wij zijn erg blij dat we de kinderen van Mappa Mondo een mooi moment mochten bezorgen.”

Discussie
“Alleen de zwarte pietendiscussie daar worden we erg moe van. Ook het feit dat de pers en een plaatselijke politieke partij blijven vissen en zoeken en uitspraken doen over het uiterlijk van onze zwarte pieten zonder dat ze daar enige reden toe hebben dat is erg vervelend. De intocht in Rijswijk is al jaren een prachtig feest, met geweldige zwarte pieten die er altijd fantastisch uitzien. Zowel de Sint als alle zwarte pieten hebben veel tijd voor de kinderen, ieder jaar worden er meer foto’s gemaakt en krijgen wij veel complimenten van bezoekers van de intocht.”

Waar kijken jullie naar uit in 2017?
We kijken er naar uit om in 2017 samen weer heel veel leuke dingen te ondernemen, leuke dagjes uit, weekendjes weg en vooral om te genieten van elkaar. De organisatie van de avond4daagse daar gaan we binnenkort mee starten. De avond4daagse start op maandag 29 mei en het defilé is op donderdag 1 juni. De organisatie van de intocht daar zijn we alweer mee gestart, de intocht is op zaterdag 25 november 2017.  Wij hopen dat Rijswijk in 2017 de eerste “zwarte pieten discussie vrije gemeente” wordt. Kinderen krijgen namelijk genoeg mee van de hele discussie en dat is niet de bedoeling, voor alle kinderen moet het een gezellig feest worden zonder gedram en gezeur van volwassenen.”

Tekst: René Marquard

Foto: FotoCas