Het project ‘Rijswijk Blijft Staan’, als onderdeel van de (valpreventie-)cursus ‘In Balans’, is momenteel bezig om ouderen beter in balans te krijgen en hun sociale netwerk uit te breiden. Na de les is er de gelegenheid om even een lekker bakkie koffie of thee met medecursisten te doen en een praatje te maken.

Het mes snijdt aan twee kanten. Door de betere balans kan de oudere Rijswijker langer zelfstandig thuis blijven wonen en door het ontmoeten van mensen komen sommige Rijswijkers uit een isolement. Wij vroegen bewegingsagoog Robin Hazebroek van Sportief Plus naar het hoe en waarom van deze nieuwe cursus.

Waarom is deze cursus zo uniek?
Robin Hazebroek: “Wij zijn de eerste bewegingsagogen die deze valpreventiecursus geven. Dit werd voorheen alleen door fysiotherapeuten gedaan. In overleg met de interventie eigenaar VeiligheidNL is de scholing zodanig ingericht zodat wij bewegingsagogen nu ook bevoegd zijn om deze cursus te geven. Ons hele team van tien docenten is nu bevoegd om hierin les te mogen geven. Wij proberen met deze cursus ouderen langer zelfstandig te laten zijn, meer vertrouwen te geven en, indien nodig, uit een sociaal isolement te halen. Heel dankbaar werk.”

Hoe zit de cursus in elkaar?
“We geven de cursus op verschillende locaties. Voor ons moest de locatie als eis hebben dat na afloop van de lessen er koffie of thee gedronken kon worden om ook sociale contacten te maken of te onderhouden. Het sociale aspect is bij deze cursus ook erg belangrijk. De cursus bestaat uit 12 lessen waarbij er bij de eerste les een fittest gedaan wordt. Dan meten we onder meer de kracht in de benen en de balans. Na afloop van de cursus doen we dezelfde test en kunnen we zien of de cursus daadwerkelijk nut heeft gehad.”

Bij cursussen hoort ook meestal huiswerk
“Dat klopt. Bij ons ook, maar het is natuurlijk niet echt huiswerk. De cursisten krijgen op papier theorie en verschillende oefeningen mee. Het is bewezen dat wanneer ze ook thuis bezig blijven met de oefeningen ze hoger scoren aan het einde van de cursus bij de fittest. Bovendien bespreken we ook de valrisico’s en vragen we ze ook om de Veilig Wonen-test in te vullen met vragen over de woonomgeving en andere externe factoren die invloed kunnen hebben op de valrisico’s. Op deze manier maken we de deelnemers bewust en kunnen we ook met persoonlijke situaties rekening houden tijdens de cursus.

De cursussen zijn momenteel begonnen, maar het is nog altijd mogelijk voor mensen om zich aan te melden. De kosten zijn 50 euro voor 12 lessen, een proefles is altijd gratis. Mensen met een Ooievaarspas krijgen 50 procent korting. Voor meer informatie: Jaleesa Lubis 015-2411155/06-53609961 of [email protected]

De cursussen zijn op verschillende locaties in Rijswijk:
Maandag 10:30 – 11:30, Wijkcentrum Stervoorde, Dr. H.J. Van Mooklaan 1
Dinsdag 11:00 – 11:45, Serviceflat Belvedere, Dr. H. Colijnlaan 6
Woensdag 16:30 – 17:30, Florence Westhoff, Julialaantje 38
Vrijdag 9:30 – 10:30, Serviceflat Bernardflat, Mgr. Bekkerslaan 63