Voormalig topscheidsrechter Leo van der Kroft is donderdagavond op 87-jarige leeftijd overleden. De op de Thomas Jeffersonlaan woonachtige Van der Kroft floot vanaf seizoen 1966/67 in het Nederlands betaald voetbal. Vanaf 1970 leidde hij tevens internationale wedstrijden. Op 13 augustus 1972 deelde hij in De Kuip de eerste gele kaart in de Eredivisie uit, aan Chris Kronshorst van N.E.C., en drie minuten later de tweede aan Willem van Hanegem van Feyenoord.

In 1976 kreeg hij veel kritiek toen hij tijdens een wedstrijd tussen Borussia Mönchengladbach en Real Madrid CF twee doelpunten van Borussia afkeurde. Hoewel de UEFA protesten van Borussia Mönchengladbach terzijde legde, besloot de FIFA om de invitatie aan Van der Kroft om te fluiten tijdens de Olympische Zomerspelen 1976 in te trekken. Voor Van der Kroft, die met het evenement afscheid had willen nemen als scheidsrechter, was dit een grote teleurstelling. Later besloot de FIFA om Van der Kroft alsnog uit te nodigen voor de Olympische Spelen. Toen bleek dat hij vermoedelijk slechts als grensrechter zou mogen optreden, besloot hij voor deze eer te bedanken. Met een wedstrijd tussen Go Ahead Eagles en PSV in de laatste speelronde van de Eredivisie 1975/76 nam hij vanwege het bereiken van de leeftijdsgrens voor scheidsrechters (47 jaar) afscheid van zijn actieve loopbaan.

Bondsridder
Na zijn carrière was hij bestuurlijk actief in scheidsrechtercommissies van de KNVB, UEFA en FIFA. Samen met collega-scheidsrechters Jef Dorpmans, Charles Corver, Jan Godding en Frans Derks richtte Van der Kroft in 1971 de Belangenvereniging Scheidsrechters Betaald Voetbal (BSBV) op. Op 13 oktober 2000 werd hij door de KNVB benoemd tot bondsridder. Na ruim 50 jaar lidmaatschap van ADO Den Haag werd hij in 2011 benoemd tot lid van verdienste.

Vorig jaar kwam de Rijswijkse burgemeester Michel Bezuijen nog op bezoek bij van der Kroft en zijn vrouw Rietje vanwege hun 60-jarig huwelijksjubileum.