‘Rijswijk Blijft Staan’ is een beweegtraject van 12 weken om vallen te voorkomen. De oefeningen hebben een positief effect op kracht mobiliteit en kracht. Op het eigen niveau, zowel zittend als staand.

Pascal Calabro (foto hieronder) van Sportief Plus is de projectleider van de cursus ‘Rijswijk Blijft Staan’. “De afgelopen weken hebben we op verschillende locaties proeflessen gegeven”, opent Pascal Calabro het gesprek. “Bij deze cursus snijdt het mes aan twee kanten. We zorgen ervoor dat oudere mensen met oefeningen in beweging blijven waardoor de kracht toeneemt en het vallen wordt voorkomen, maar waardoor ook de zelfredzaamheid wordt vergroot. Er ontstaan sociale contacten die belangrijk zijn. Wij dragen er toe bij om eenzame ouderen uit hun isolement te krijgen. We lossen het niet op, jammer genoeg. Na elke les is er ruimte om onder het genot van koffie of thee gezellig met elkaar te praten. ”

Project
De gemeente Rijswijk wil dat met ‘Rijswijk Blijft Staan’ en ook andere trajecten tot en met het einde van 2018 500 ouderen worden bereikt. “Wij doen behalve met ‘Rijswijk Blijft Staan’ ook andere projecten in dit kader, zoals ‘Hip Hop voor Ouderen’, ‘Walking Basketball’ en ‘Oud Of The Boks’. Dit allemaal om de mensen die wat meer sportief in beweging willen zijn tegemoet te komen. Het beweegaanbod is groot. Het is bewezen dat de kosten voor ouderenzorg dalen wanneer de gemeente investeert in het programma. En dat zelfs rond de 60 procent. Ouderen vallen minder waardoor er specialistische zorg achterwege kan blijven.”

Beweging
Sportief Plus werkt met verschillende partijen (zoals Florence, Cardia, verpleegkundigen, GGD en apothekers) om tot een optimaal resultaat te komen om de ouderen in beweging te krijgen en aan valpreventie te doen. Het is moeilijk om iedereen die beweging nodig heeft of eenzaam is, te bereiken. “We krijgen daarbij de hulp van bijvoorbeeld huisartsen en apothekers. Deze kunnen de ouderen attenderen op de cursussen. Bovendien verspreiden we huis aan huis flyers om zoveel mogelijk ouderen te bereiken. Negentig procent van de mensen die aan de proeflessen meedoet, meldt zich ook daadwerkelijk aan voor de cursus.”

De kosten zijn 50 euro voor 12 lessen. Mensen met een Ooievaarspas krijgen 50 procent korting.
Voor meer informatie: Jaleesa Lubis 015-2411155/06-53609961 of [email protected]
De cursus wordt mede mogelijk gemaakt door Sportief Plus.

De cursussen starten volgende week op verschillende locaties in Rijswijk:

Maandag 10:30 – 11:30
Wijkcentrum Stervorde
Dr. H.J. Van Mooklaan 1

Dinsdag 11:00 – 11:45
Serviceflat Belvedere
Dr. H. Colijnlaan 6

Woensdag 16:30 – 17:30
Florence Westhoff
Julialaantje 38

Vrijdag 9:30 – 10:30
Serviceflat Bernardflat
Mgr. Bekkerslaan 63