In Rijswijk kunnen ouderen meedoen met het valpreventie programma ‘Rijswijk blijft staan’. In dit innovatieproject is het de bedoeling om beweging op gang te brengen bij minimaal 500 (alleenstaande) ouderen van 65 jaar en ouder, zodat ze zo lang mogelijk zelfstandig thuis kunnen blijven wonen. In de week van 11 september tot 15 september start de cursus op verschillende locaties in Rijswijk. Meldt u nu aan!

Centraal in de aanpak staan de preventieve beweegprogramma’s ‘In Balans’ en ‘Functionele Training Ouderen’. Het gaat vooral om het vergroten van de bewegingsvrijheid, zelfredzaamheid en het zelfvertrouwen. Naast beweegactiviteiten zijn er ook tips voor veiligheid in en rond de woonsituatie, onderlinge contacten, stimulerende leefomgeving en vervolglidmaatschap van sportactiviteiten.

In Rijswijk wonen ruim 10.000 mensen boven de 65 jaar. Uit onderzoek blijkt dat één op de vijf ouderen kwetsbaar is: ze hebben (lichamelijke) beperkingen, zijn minder gezond en voelen zich eenzaam. De helft van de ouderen bestaat uit een huishouden van één persoon. Het is de bedoeling dat door de valpreventiebijeenkomsten nieuwe vriendschappen gaan ontstaan.
Het aantal valongevallen dat is geregistreerd bij huisarts en ziekenhuis is in Rijswijk ruim boven het landelijk gemiddelde. Veel Rijswijkse ouderen voelen zich minder zeker bij het lopen op straat en zijn bang om te vallen. De valpreventie ‘Rijswijk blijft staan’ geeft gerichte oefeningen voor het versterken van de spieren en het snel herstellen van het evenwicht. Daarnaast is er in de cursus ruime aandacht voor de mogelijkheden om de eigen veiligheid te vergroten; bijvoorbeeld door een andere inrichting van de leefomgeving, gebruik van hulpmiddelen op straat en het meedoen aan een telefooncirkel.

Heeft u interesse in de 12-weekse cursus of kent u iemand? Meldt u dan nu aan voor een gratis proefles! Zie flyer voor de dagen, tijden en verschillende locaties. Meer informatie? U kunt ook mailen naar [email protected] of bellen naar 015 2411155.