Het is de overheid er veel aan gelegen om ook in kantooromgevingen zuinig om te gaan met energie. In de zoektocht naar innovaties die kunnen bijdragen aan een energieneutrale kantooromgeving, heeft het Rijksvastgoedbedrijf een speciale testomgeving ingericht. In een bestaand pand van Rijkswaterstaat in Rijswijk worden deze innovaties in de praktijk gebracht. De nieuwste aanwinst: de Klimastuhl van het Duitse bedrijf Klöber.

Met deze klimaatstoel, waarvan er 13 zijn geleverd, kan de gebruiker de temperatuur op de werkplek individueel beïnvloeden en op hetzelfde moment het energieverbruik reduceren. Dit kan een belangrijke rol spelen in het streven om als overheid al in 2019 alleen nog maar energieneutrale nieuwbouw op te leveren.
Ook op het gebied van verlichting, circulariteit en Internet of Things wordt geëxperimenteerd.

Hoe werkt de klimaatstoel?

De Klimastuhl past zich aan de persoonlijke wensen van de gebruiker aan – deze hoeft daarvoor alleen een knop te bedienen. De stoel heeft twee functies: met de verwarmingsfunctie worden de zitting en de rug van de stoel tot 37 graden verwarmd. De ventilatiefunctie geeft een verkoelend effect: overvloedige warmte wordt van het lichaam afgevoerd en voorkomt transpiratie.

Naast het verhoogde comfort heeft dit een positieve invloed op energieverbruik en –kosten: aangezien de temperatuur direct op het lichaam overgedragen wordt, werkt de verwarmings- en ventilatiefuctie in de bureaustoel efficiënter dan de het verwarmen of koelen van de gehele ruimte.

Wordt bijvoorbeeld de temperatuur in de ruimte met 1 graad verlaagd, dan vermindert dat de stookkosten met ongeveer 6 procent. In de zomer spaart elke graad dat de airconditioner lager is ingesteld ongeveer 4 procent elektriciteit (afhankelijk van de aard van het gebouw). De test zal drie jaar duren.