Door de Rabobank benaderd worden of het Museum Rijswijk belangstelling had in een kunstwerk van de Rijswijkse kunstenaar Herman Berserik. “Graag”, zei Arjan Kwakernaak, conservator van het Museum Rijswijk toen hem een schilderij in bruikleen werd aangeboden dat tot dan in een kelder van de Rabobank in Epe had gelegen. “We hebben in het museum Rijswijk ook een behoorlijke collectie van Berserik en dit is een mooie aanvulling.

Kwakernaak wijst op het schilderij. Het toont een stilleven met bloemen in een waterkan, en een appel en een peer op een tafel met op de achtergrond knotwilgen en een heuvelachtig landschap met waarschijnlijk boerderijen. “We kregen dit schilderij niet in heel goede staat maar de Rabobank heeft het laten restaureren.” Berserik was een bekend en gerespecteerd kunstenaar, die samen met kunstenaars uit de Haagse regio, van 1952 tot 2002 (het overlijdensjaar van Berserik) in Rijswijk waren gevestigd. “Berserik en andere kunstenaars, zoals Livinus van de Bundt, hadden in het landhuis De Voorde een atelier. Maar ze woonden hier ook. Veel bevriende kunstenaars uit de omgeving kwamen hier werken. Met recht kun je spreken van een echt Rijswijks kunstenaarscollectief.”

Desgevraagd geeft Kwakernaak een typering van Berserik. “In de tijd dat Berserik leefde waren er twee stromingen. Die van de abstracte kunst zoals van Appel, en het figuratieve van onder andere Berserik. Hij weet altijd aan een schilderij een draai te geven die je op het eerste oog niet ziet. Dat typeert hem ook. Het was geen copy paste wat hij voor zich zag, maar een soort eigen inbreng van het landschap wat hij voor zich zag. Noem het een vleugje subtiel, soms vreemd. Daarom was hij ook bij veel kunstliefhebbers geliefd. Berserik heeft diverse malen geëxposeerd in Museum Rijswijk en dat waren altijd drukbezochte tentoonstellingen. In het najaar gaan we een kleine presentatie geven van dit schilderij met daarnaast nog ander werk van hem dat we in onze collectie hebben.”

Hermanus (Herman) Berserik (Den Haag, 19 juni 1921 – aldaar, 21 maart 2002) was een Nederlandse schilder en graficus. Berserik volgde een opleiding aan de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten in Den Haag van 1939 tot 1944, waar hij les kreeg van onder anderen Willem Schrofer (schilderen), Willem Rozendaal (grafische technieken), Paul Citroen en Rein Draijer. Hij deed in 1944 vervroegd eindexamen en werd in 1946 lid van de Haagse Kunstkring. In 1948 werd hij leraar aan de Vrije Academie Werkplaats voor Beeldende kunsten. Hij maakte deel uit van de groep Verve (1951 – 1958). Van 1958 tot en met 1978 was Berserik docent aan de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten. Vanaf 1963 was hij actief lid van schilderkundig genootschap Pulchri Studio. Verder was hij lid van de Nederlandse Federatie van Beroepsverenigingen van Kunstenaars te Amsterdam. Hij woonde en werkte van 1952 tot zijn dood in de tuinmanswoning van het landgoed de Voorde in Rijswijk. Bron: Wikipedia