Naar aanleiding van berichten op social media van Rijswijkers over de WOZ aanslag heeft Onafhankelijk Rijswijk  (OR) het College via Artikel 44 vragen om meer duidelijkheid gevraagd. Zo zou er een fout in het rekenmodel zitten.

OR vraagt om tekst en uitleg omdat de partij signalen opving over fouten in het rekenmodel dat gebruikt werd bij het vaststellen van de WOZ waarde van huizen. In het begeleidend schrijven bij de Artikel 44 vragen citeerde Romy de Man van OR een inwoner: “Na ontvangst van de WOZ aanslag viel op dat mijn buren, die in een grotere woning wonen met een grotere tuinoppervlakte, tienduizenden euro’s goedkoper waren ingeschaald. De taxateur van de gemeente zei mij dat in het rekenmodel een fout zat. Wat kon hij niet zeggen en mocht hij niet zeggen.” Bij navraag via een WOB verzoek door de betreffende Rijswijker bleek dat er verkeerde cijfers waren ingevuld bij zowel de inhoud als oppervlakte van de woning. Nadat er bezwaar was ingediend, werd deze door de gemeente gegrond verklaard. De taxateur stak echter een stokje voor de verlaging, omdat ‘er niets in ons systeem te vinden is’.

Onafhankelijk Rijswijk wil nu van het College weten of er inderdaad een fout in het rekenmodel zit en wanneer deze dan hersteld wordt. Ook vraagt OR of het waar is dat hier niet over gesproken mag worden. Daarnaast wil men weten of meer woningbezitters zijn benadeeld. Ook bij het handelen van de taxateur stelt de lokale partij haar vraagtekens. Tenslotte vraagt Romy de Man namens OR waarom de opvatting van de Nationale Ombudsman en de Rekenkamer over het halsstarrig vasthouden van overbodige cq onterechte eisen voor de mogelijkheid om in bezwaar te gaan, worden genegeerd.