De gemeente Rijswijk werkt mee aan een proef om door-rood-lopers te tellen en gedrag te observeren. De proef is bij het Station Rijswijk.

Op ooghoogte naast het voetgangerslicht hangt deze en volgende week een bord met blauwe ogen en de tekst U ergert zich toch ook aan roodrijders? Wacht op groen! De boodschap verwijst naar de ergernis die voetgangers hebben over automobilisten die nog net even door rood knallen. Maar voetgangers schieten zelf minstens zo vaak nog even over bij rood licht.

De 19-jarige Durakovic heeft het bord er met toestemming van de gemeente Rijswijk opgehangen als onderdeel van zijn onderzoek naar gedragsbeïnvloeding in het verkeer. Hij is student verkeerskunde en loopt stage bij de gemeente Rijswijk. Eerst heeft hij het aantal door-roodlopers geteld toen er geen bord was, toen hun aantal met alleen een wit bord (‘Wordt het bord opgemerkt?’) en nu met het bord met tekst. ,,Met die blauwe ogen, want uit onderzoek blijkt dat die de meeste autoriteit uitstralen.”

Zijn eerste indruk is dat een kleine minderheid bewust door rood loopt. Volgens mensen die er zelf vaak oversteken (‘Alleen door groen’) zijn dat vooral scholieren uit de buurt die een bus of tram willen halen. Een groter deel van de voetgangers wacht niet de hele rood-lichtperiode af om toch over te steken

Bron: AD.nl