Postduivenhouders niet blij met Rijswijkse Anton en Antonia

19 June 2018, 11:30 uur
Algemeen
mainImage
Digitaal Dagblad
Afbeelding is niet meer beschikbaar

‘Moordlustige slechtvalk bedreigt postduivenhouders’. Zo luidde de kop van een artikel dat maandag in het nieuws op dook. Naar het schijnt worden duizenden postduiven in Nederland ‘vermoord’ door sperwers, haviken en slechtvalken. En dat terwijl we in Rijswijk maandenlang het wel en wee van de slechtvalken Anton en Antonia en hun jongen in de toren van het oude stadhuis hebben gevolgd. De postduivenhouders zullen dan ook niet blij zijn geweest met deze aandacht.

Het houden van postduiven staat  op de lijst van Immaterieel Cultureel Erfgoed van Unesco en dreigt nu te verdwijnen. “Als dit zo doorgaat bestaat die sport op den duur niet meer,” waarschuwt Vincent Hoogerwerf. Hij is de initiatiefnemer van de petitie die maandag aan de Tweede Kamer is aangeboden. De petitie, die door zevenduizend mensen is ondertekend, vraagt onder meer om een verbod op het plaatsen van nieuwe nestkasten en een verbod op uitzetten van gefokte sperwers, haviken en slechtvalken en de import van deze roofvogels.

De bedreiging van de duivensport is volgens Hoogerwerf niet het gevolg van natuurlijke ontwikkelingen, maar wordt vooral door menselijk ingrijpen veroorzaakt. Zo zijn op veel plaatsen nestkasten voor slechtvalken geplaatst. De aanwas van deze vogelsoort is enorm, zegt Hoogerwerf. “In 1990 waren er tien geregistreerde paren, nu zijn dat er driehonderd. En dat zijn alleen de geregistreerde paren.” De duivenmelkers zien de slechtvalk als de grootste bedreiging van hun geliefde sport. Een paartje heeft een leefgebied van 10 bij 10 kilometer. Alle slechtvalken bij elkaar moeten inmiddels heel Nederland bestrijken, denkt Hoogerwerf.

De Nederlandse Postduivenhouders Organisatie (NPO) heeft in maart een online meldpunt geopend waar duivenhouders de aanvallen van roofvogels kunnen melden. Op de lijst staan naam dader (soortnaam), aantal gewonde of dode duiven en plaatsnaam. Het meldpunt loopt sterk achter bij de dagelijkse werkelijkheid, vindt Hoogerwerf. “Er is een technisch probleem. Er staan veel te weinig meldingen op. De realiteit is dat er zeker 1500 duiven per dag worden vermoord,” weet hij.

Bron: ANP