Rijswijks Dagblad | Verkenner Van der Tak roemt goede sfeer tijdens besprekingen: woensdag eerste conclusies

Verkenner Van der Tak roemt goede sfeer tijdens besprekingen: woensdag eerste conclusies

mainImage
Verkenner Van der Tak roemt goede sfeer tijdens besprekingen: woensdag eerste conclusies

In een interview tijdens het radioprogramma ‘Met het Oog op Morgen’ roemt verkeer Sjaak van der Tak de goede sfeer tussen de tien partijen. “Het is mooi dat partijen als Beter voor Rijswijk en GroenLinks Rijswijk, partijen die zich niet automatisch aan elkaar verbonden voelen, open de besprekingen in zijn gegaan.”

Voormalig burgemeester van het Westland, Van der Tak, is op voorspraak van Beter voor Rijswijk en GroenLinks, door burgemeester Michel Bezuijen benaderd om het eerste proces om tot een Rijswijks College te komen te leiden. “Rijswijk is een leuke stad en ik vind het leuk om ook nu aan de andere kant van het politieke spectrum mijn werk te mogen doen.”

Op een vraag of een burgemeester dat proces zelf niet kan leiden, was Van der Tak duidelijk. “De burgemeester wil graag onafhankelijk zijn en boven de partijen staan. Het zou daarom niet verstandig zijn om eventuele ontwikkelingen tijdens de besprekingen mee te nemen als burgemeester in de collegeperiode. Ik heb een opdracht meegekregen om te kijken naar de programma’s en dan een toekomst(bestend)ig college te formeren. Het is een mooie opdracht waarbij ik heel goed wordt begeleid door de griffier die ook onafhankelijk is. We willen woensdag verslag uitbrengen van onze eerste bevindingen. We hebben elkaar wel lekker vrijgegeven om met familie lekker het paasfeest te kunnen vieren.”

De afgelopen jaren, maanden en zelfs weken bleek dat het politiek landschap in Rijswijk behoorlijk verdeeld was met tegenstellingen en maar liefst twaalf partijen die aan de verkiezingen deelnamen. Van der Tak: ”Ik proef bij de partijen een sterke neiging om, anders dan in het verleden, de samenwerking te zoeken. De grootste partijen, Beter voor Rijswijk en GroenLinks stellen zich voor elkaar open. We zoeken naar een breed draagvlak in het college maar ook in de Rijswijkse samenleving die voor minimaal vier jaar moet gaan werken. Ook zijn er partijen die zoeken naar overeenkomsten tussen de verschillende lokale partijen en een fusie tussen hen zeker niet uitsluiten.”

Over de wijze van beloning voor het verkennerschap was Van der Tak duidelijk: ”Ze schenken een heerlijke bak koffie en een lekkere maaltijd tijdens de verkenningen is ook niet te versmaden.”


Foto: Digitaal Dagblad