Rijswijks Dagblad | Romy de Man (Onafhankelijk Rijswijk): "We kunnen het samen zoveel leuker hebben, als we er maar tijd voor maken"

Romy de Man (Onafhankelijk Rijswijk): "We kunnen het samen zoveel leuker hebben, als we er maar tijd voor maken"

mainImage
Romy de Man (Onafhankelijk Rijswijk): "We kunnen het samen zoveel leuker hebben, als we er maar tijd voor maken"

Tussen al de serieuze debatten van deze week wil het Rijswijks Dagblad een wat minder serieuze, zeg maar vrolijke noot kraken. Wij geven in de laatste zes dagen voor de gemeenteraadsverkiezingen graag het woord aan kandidaat raadsleden van de 12 partijen. Niet de lijsttrekker, want die heeft natuurlijk al genoeg aandacht gegenereerd.

Romy de Man (22 jaar) staat voor Onafhankelijk Rijswijk (lijst 7) op plek 2.

Waarom ben je in de politiek gestapt en heb je nog landelijke ambities?
Romy de Man: ”Ik ben de politiek in gegaan omdat ik zag dat er dingen moesten veranderen, bijvoorbeeld. de manier waarop politiek wordt bedreven en het betrekken van jongeren (of juist het gebrek daaraan). Maar je kunt niet aan de zijlijn staan en erover zeuren: om wat te veranderen moet je actie ondernemen. In Onafhankelijk Rijswijk heb ik de partij gevonden waar ik dat mee kan en ga doen. De inhoudelijke standpunten en het programma spraken me het meeste aan. Onafhankelijk Rijswijk kiest niet voor het benoemen van problemen, maar denkt in oplossingen. Na de kennismaking met de andere teamleden wist ik zeker dat ik hier op de goede plek zit. Landelijke politieke ambities heb ik niet. Ik wil me graag richten op onze mooie stad en haar inwoners. Daar sta ik het dichtst bij en kan ik me het meest in vinden.”

Heb je landelijk een politiek idool?
“Nee, ik heb geen landelijk idool. Wel heb ik veel respect voor vrouwen in de politiek in brede zin. De inzet en prestaties van die vrouwen wordt nog al te vaak anders gewaardeerd dan die van mannen. Dat vind ik niet passen bij de maatschappij anno 2018. Ik vind de huidige verdeling tussen mannen vrouwen van kabinetszetels dan ook erg aansprekend.”

Stel je voor dat je morgen per direct iets mag veranderen in Rijswijk, wat zal het zijn?
“Het contact met elkaar en de levendigheid binnen Rijswijk. Veel mensen kennen hun buren niet meer, ouderen zitten nog veel te vaak alleen thuis, kinderen spelen steeds minder buiten, lokale winkeliers en ondernemers hebben het economisch moeilijk. Ik zou graag zien dat we daar met elkaar binnen Rijswijk verandering in brengen. Kom je huis uit, zet je telefoon uit, koop in de winkel in plaats van online en als je eens een uurtje over hebt, ga dan langs bij opa en oma of andere mensen die daar alleen zitten. We kunnen het samen zoveel leuker hebben, als we er maar tijd voor maken.”

Met welke politicus zou je wel eens willen stappen?
“Landelijk: Mark Rutte. Ik zie hem alleen voorbij komen in zijn “werkomgeving” en ben erg benieuwd naar hoe hij daarbuiten is. Ik zou dan gaan naar een plek waar niemand hem kent zodat hij dat masker even af kan zetten en eens kan laten zien wat er echt achter zit. Lokaal: Johanna Besteman van het CDA Rijswijk. Ik heb haar nu al een aantal keer gesproken en volgens mij is zij hartstikke leuk om eens mee op stap te gaan.”
Wat is de sterkste karaktereigenschap van jullie lijsttrekker en wat de zwakste?

“Zijn sterkste eigenschap is denk ik zijn kalmte. Hij laat zich niet op de kast jagen, denkt overal goed over na en weet zijn punten goed te onderbouwen en duidelijk te maken. Hij heeft er een hekel aan om voor zijn beurt te spreken of te ‘improviseren’, en zorgt dan ook altijd dat hij goed beslagen ten ijs komt. Anders geeft hij liever aan hier de tijd voor te willen nemen, in plaats van een onzinnig antwoord te geven. Zijn zwakste eigenschap? Hij kan het niet laten om mensen grammaticaal te verbeteren…”

Veel politici zijn juist in deze periode te zien in TV programma's.  Wanneer je mocht kiezen in een TV programma te gast te zijn, welk programma zou dit dan zijn?
“Zondag met Lubach. Ik vind de manier waarop Arjan nieuws belicht geweldig en zou graag eens in gesprek gaan met hem. Ik denk dat je met hem tot nieuwe inzichten kan komen, en dat hij daar andersom ook voor open staat.”

Durf je over je grootste blunder te praten of doen politici dat niet?
“Zelf heb ik nog te weinig ervaring om over een politieke blunder te kunnen spreken. Ik denk trouwens dat politici dat sowieso niet snel doen, dat is een stukje ego wat veel politici in de weg zit. Ik vind dat je inhoud en ego moet scheiden en dus ook je blunders (politieke of persoonlijke) gewoon moet kunnen bespreken en toe moet kunnen geven. Van fouten leer je, en eerlijk duurt het langst.”

Je mag morgen geld weggeven voor een goed doel in Rijswijk. Welk doel zou je dan (persoonlijk)  kiezen.
“Resto VanHarte. Eten brengt mensen samen en met die insteek hebben ze een plek gecreëerd waarin mensen van verschillende leeftijden, culturen en geloven samen kunnen komen om elkaar te leren kennen. Geweldig initiatief dat in mijn ogen sterk bijdraagt aan sociale cohesie, het bestrijden van eenzaamheid en de sociale en maatschappelijke ontwikkeling van de bezoekers. Je komt zo in contact met gedachtengoed wat je anders misschien niet snel tegenkomt.”

Hoe ziet je ideale dag eruit?
“Wakker worden in een huisje op een prachtig strand, met een heerlijk uitgebreid ontbijt. Na het wakker worden in het zonnetje de dag vullen met leuke activiteiten: snorkelen, het prachtige landschap en de natuur te voet verkennen of een tocht maken op de motor! De dag sluiten we af met een heerlijk etentje en een goede cocktail, genietend van het uitzicht, de heerlijke temperatuur en de gemoedelijke sfeer. En dit allemaal met de mensen die me dierbaar zijn. Zij kunnen niet ontbreken bij een ideale dag! En hoewel ik deze dag voor me kan zien in meerdere landen, speelt dit zich nu af in Vietnam, met het oog op onze vakantie die eraan komt.”

Bij hoeveel zetels op 21 maart van je partij mogen we je feliciteren?
“We zetten ons heel hard in voor groei van de partij en die ambitie dragen we graag uit! We gaan natuurlijk voor 5, maar bij 3 zetels ben ik ook al erg blij. We hebben dan bewezen dat de partij in nieuwe samenstelling weer kan groeien.”


Foto: Digitaal Dagblad