Rijswijks Dagblad | Romke Jan de Vries (GroenLinks):”Zou graag willen dat Rijswijk een fietsstad wordt”

Romke Jan de Vries (GroenLinks):”Zou graag willen dat Rijswijk een fietsstad wordt”

mainImage
Romke Jan de Vries (GroenLinks):”Zou graag willen dat Rijswijk een fietsstad wordt”

Tussen al de serieuze debatten van deze week wil het Rijswijks Dagblad een wat minder serieuze, zeg maar vrolijke noot kraken. Wij geven in de laatste zes dagen voor de gemeenteraadsverkiezingen graag het woord aan kandidaat raadsleden van de 12 partijen. Niet de lijsttrekker, want die heeft natuurlijk al genoeg aandacht gegenereerd.

Romke Jan de Vries (27 jaar) staat voor GroenLinks Rijswijk (lijst 7) op plek 4.

Waarom ben je in de politiek gestapt en heb je nog landelijke ambities?
Romke Jan de Vries:“Wat is er nou mooier dan volksvertegenwoordiger zijn? Ik kan dan opkomen voor de belangen van mijn buur, mijn stadsgenoten, de mensen die Rijswijk maken. Je kan dag in dag uit bezig zijn met het verbeteren van Rijswijk. Ik vind het belangrijk om naar elkaar te luisteren, en vervolgens ook die woorden in daden om te zetten en actief te werken aan een betere leefomgeving. Dan gaat het om kleine verbeteringen in de straat (zoals de rotonde in mijn eigen straat, de Caan van Necklaan) tot de grote projecten zoals de nieuwe duurzame wijk RijswijkBuiten. Onze prettige leefomgeving komt steeds meer onder druk te staan door klimaatverandering. Nu al, maar in de toekomst nog meer krijgen wij in Rijswijk te maken met meer en extremere regenbuien. De gemeente heeft hierin een enorm grote rol om de openbare ruimte klimaatbestendig te maken. Rijswijk werkt aan die toekomst, werk jij met mij mee?”

Heb je landelijk een politiek idool en zo ja waarom?
“Carola Schouten! Vanuit mijn studententijd heb ik haar leren kennen in de kerk in Rotterdam Delfshaven. Ze is sympathiek, super gedreven en een harde werker. Daarnaast kiest ze ook wanneer nodig voor haar privé en voor haar zoon. Daar heb ik ontzettend veel respect voor. “

Stel je voor dat je morgen per direct iets mag veranderen in Rijswijk, wat zal het zijn?
“Als ik per direct morgen iets mag veranderen in Rijswijk zou dat zijn dat Rijswijk een fietsstad is. De fiets en wandelen zorgt voor minder obesitas, schonere lucht en minder C02-uitstoot. Maar daarnaast zorgt het er ook voor dat mensen elkaar spontaan buiten ontmoeten. En ik geloof dat mensen van nature de behoefte hebben om onder elkaar te zijn. Ik zou de gehele infrastructuur op fietsen en wandelen inrichten. In een stad waar je lopend naar de supermarkt kunt en waar je je kinderen zonder auto naar school kunt brengen, leef je automatisch minder geïsoleerd van elkaar. In de ochtend als je de deur uit stapt adem je die heerlijke schone lucht in en hoef je niet te wachten voor stoplichten. Daardoor kan je overal in Rijswijk binnen 10 minuten zijn! Dat als je kinderen hebt je weet dat je ze gerust op de fiets kan zetten, omdat het niet mogelijk is dat ze auto’s tegen komen. Rijswijk fietsstad 2020; zullen we ons daar samen voor inzetten?”

Met welke politicus zou je wel eens willen stappen?
“Oeh, dat is een moeilijke vraag. Ik wil natuurlijk wel gaan stappen met iemand die een beetje los kan gaan en het ook volhoudt tot in de late uurtjes. Een persoon van mijn leeftijd lijkt mij gezellig: Tweede Kamerlid Rob Jetten.”Wat is het sterkste karaktereigenschap van jullie lijsttrekker en wat de zwakste?
“Ik heb Marloes Borsboom-Turabaz leren kennen als een betrokken persoon die dicht bij mensen staat. Ze spreekt nooit uit de hoogte en is niet de minste om ook de kleine klusjes te doen. Je kan haar op elk moment wat vragen en ze luistert altijd met een goed oor. Daarin zit ook haar valkuil. Het luisteren, praten en het werk als wethouder kost veel tijd en dan moet je ergens op inleveren. Zoals op je eigen vrije tijd, want niet altijd verstandig is voor jezelf als persoon.”

Veel politici zijn juist in deze periode te zien in tv-programma's. Wanneer je mocht kiezen in een tv-programma te gast te zijn, welk programma zou dit dan zijn?
“Expeditie Robinson. Als archeoloog kan ik die kans niet aan mij voorbij laten gaan. Een groot avontuur: zelf vuur maken, eten zoeken en in teamverband werken. En dat allemaal op een onbewoond eiland. Ik zou mij er zo voor inschrijven.”

Durf je over je grootste blunder te praten of doen politici dat niet?
“Tuurlijk doen politici dat wel. Er moet ruimte zijn om dingen te proberen en te experimenteren. En ja, dan gaat er best wel een keer wat fout. De sfeer moet er zijn om daar openlijk over te vertellen. Vallen en opstaan hoort bij het leven. Of het mijn grootste blunder is dat weet ik niet, maar ik weet nog dat toen ik net bij de Provincie Zuid-Holland werkte een blunder maakte. Ik heb een evenement georganiseerd en daar alle collega’s voor uitgenodigd (circa 1.500). En in de uitnodigingse-mail had ik de verkeerde datum genoemd. Schaamtevol.”

Je mag morgen geld weggeven voor een goed doel in Rijswijk. Welk doel zou je dan (persoonlijk) kiezen.
“Samen delen wat je hebt, ontzettend mooi. Ik wil in een Rijswijk wonen waar we niet alleen oog hebben voor onze eigen belangen, maar ook die van de ander. Dat kan door elkaar te helpen met bijvoorbeeld de boodschappen of mantelzorger te zijn voor jouw buur, maar ook door giften. Op afgelopen donderdagavond sprak ik met een meneer tijdens het huis-aan-huizen in de Schoolstraat over de mensen die hij van straat had gehaald en weer op de been had geholpen. De een had inmiddels werk gevonden en de ander had een eigen huis kunnen kopen. Vol trots vertelde hij over de stichting ‘Wat ons verbindt’ die hij aan het opstarten is. Hier zou ik geld aan weggeven.”

Hoe ziet je ideale dag eruit?
“Ik kan altijd in de ochtend heel erg genieten van een goede bak koffie om vervolgens samen met mijn vriendin naar de markt in Oud-Rijswijk te gaan. In de middag ga ik graag wandelen, lees ik een boek en gaan we uit eten. Als ik de dag dan ook nog kan afsluiten in een leuke kroeg met vrienden klaverjassend ben ik gelukkig mens.”

Bij hoeveel zetels op 21 maart van uw partij mogen we je feliciteren?
“Bij elke hoeveelheid mag je mij komen feliciteren. Voor GroenLinks staat het vast dat we minimaal vier zetels gaan halen. Een verdubbeling in vergelijking met vier jaar geleden.”


Foto: Digitaal Dagblad