RijswijksBelang overweegt cameratoezicht door aanhoudende vuildump

mainImage
RijswijksBelang overweegt cameratoezicht door aanhoudende vuildump

Het RijswijksBelang overweegt serieus om cameratoezicht op openbare plaatsen in Rijswijk aan te vragen bij de gemeente. Reden hiervoor is de verpaupering die volgens de partij in Rijswijk is toegetreden welke onder meer tot uiting komt in het veelvuldig illegaal dumpen van afval.

“Rijswijk heeft steeds vaker te maken met verpaupering door illegaal dumpen van vuil, waardoor er ook zwerfvuil ontstaat.” Dat schrijft de lokale partij in een persbericht. Net als vele Rijswijkers is de maat vol voor Marc Weterings en zijn partij.

Ander argument voor het aanvragen van cameratoezicht is het feit dat steeds meer gemeentes camera’s plaatsen. Daarbij worden de meeste gemeenten overtuigd doordat de veiligheid van mensen in het geding zou zijn. “Gemeenten mogen camera’s op openbare plaatsen hangen om de openbare orde te handhaven. Openbare plaatsen zijn gebieden die voor iedereen toegankelijk zijn”, aldus het persbericht.

Er zijn wel voorwaarden verbonden aan cameratoezicht door de gemeente. RijswijksBelang zette de belangrijkste op een rijtje:


  • Minder vergaande maatregelen zijn niet voldoende gebleken om de openbare orde te handhaven.

  • De inzet van camera’s staat niet op zichzelf, maar gebeurt in combinatie met andere maatregelen. Zoals (betere) straatverlichting of toezicht op straat.

  • De gemeente moet mensen informeren over het cameratoezicht, bijvoorbeeld met bordjes.

  • Nemen de camera's ook geluid op of worden er op een andere manier geluidsopnames gemaakt? Dan moet de gemeente mensen daarover ook informeren.

  • De gemeente mag de camerabeelden niet langer dan 4 weken bewaren. Behalve als er concrete vermoedens zijn dat er strafbare feiten op de camerabeelden staan. Dan mogen de beelden worden gebruikt om die strafbare feiten op te sporen.

  • De gemeente moet een data protection impact assessment (DPIA) uitvoeren.


Voordat RijswijksBelang het idee van cameratoezicht aankaart in de gemeenteraad, wil de partij het plan eerst polsen onder de Rijswijkers.

Foto´s: RijswijksBelang

           


| Foto: Digitaal Dagblad