Raadsvragen Beter voor Rijswijk na zorgen over risico's buurtbatterij

mainImage
Raadsvragen Beter voor Rijswijk na zorgen over risico's buurtbatterij

De brandweer in Rijswijk maakt zich zorgen over de ongecontroleerde wildgroei van de zogenaamde buurtbatterij. Hierin kunnen mensen met zonnepanelen hun overtollige zonne-energie tijdelijk opslaan. Naar aanleiding hiervan wil Beter voor Rijswijk van het college weten wat de risico’s zijn van deze accu-opslag en of er regelgeving gemaakt kan worden om incidenten te voorkomen.

Een buurtbatterij is een zeecontainer met daarin oplaadbare lithiumion-batterijen, waar mensen met zonnepanelen hun overtollige zonne-energie tijdelijk in op kunnen slaan. Regelgeving voor deze containers met batterijen ontbreekt en daarom weet de brandweer nu niet hoeveel er zijn en waar ze staan. De brandweer wijst bovendien op de brandveiligheidsrisico's van dergelijke elektriciteitsopslagsystemen. Batterijbranden zijn chemische branden en zijn zeer moeilijk te blussen en bovendien komen er giftige gassen bij vrij. Vorig jaar moesten in België bij zo’n brand veertig mensen met ademhalingsproblemen worden opgenomen in het ziekenhuis.

De nieuwbouwwijk RijswijkBuiten is rijkelijk voorzien van zonnepanelen en lijkt de aanzet om, volgens het Collegeprogramma, de stad in 2040 energie-neutraal te maken. Het ziet er naar uit dat het in de toekomst steeds aantrekkelijker wordt om teveel opgewekte stroom op te slaan voor later gebruik. Daar zijn batterijen (accu’s) voor nodig en Beter voor Rijswijk verwacht dat het gebruik van grote lithium accu’s in wijken zoals RijswijkBuiten zal gaan toenemen, met alle mogelijke gevaren van dien.

Daarom wil de partij weten of het College bekend is met de mogelijke risico’s van deze accu-opslag en of het bereid is om op korte termijn, zo nodig in overleg met de Veiligheidsregio Haaglanden of Vereniging van Nederlandse Gemeenten, regelgeving te maken. Graag ziet de partij ook dat bewoners op de hoogte gebracht worden van de veiligheidsrisico’s van zulke buurtbatterijen.


Foto: Digitaal Dagblad