Rijswijks Dagblad | Opvallende smaakmaker Björn Lugthart in het AD

Opvallende smaakmaker Björn Lugthart in het AD

mainImage
Opvallende smaakmaker Björn Lugthart in het AD

Björn Lugthart kookt niet. Dat was één van onthullingen over de Wij. lijsttrekker en huidig wethouder in de rubriek ‘Smaakmakers’ van het Algemeen Dagblad van maandag. Minstens zo opvallend en belangrijker vanuit zijn positie is zijn visie op het bedrijven van politiek. “Wij zijn er van overtuigd dat mensen in de stad het veel beter weten dan de mensen in het stadhuis.”

Björn Lugthart is pas 38 jaar en zat eerst vier jaar namens de SP in de gemeenteraad. Vervolgens ging hij het gemeentebestuur in, maar stapte in die periode uit de SP en ging als partijloze wethouder verder. In het AD wordt verder niet ingegaan op die periode.

Inmiddels heeft Lugthart de partij Wij. opgericht. “Wij. is in alles anders dan een gewone lokale partij”, zegt hij daarover in de krant. En hoe deze verschilt, blijkt als hij het heeft over zijn kijk op politiek. “Meebeslissen vooraf, niet achteraf. Wij zijn er van overtuigd dat mensen in de stad het veel beter weten dan de mensen in het stadhuis. Dat vraagt een heel nieuwe manier van samen met de inwoners plannen maken.” Lugthart is het niet eens met sommige politici die zeggen, dat dat meer tijd kost. “Niet meer, maar op een ander moment”, is zijn reactie.

Lugthart heeft vertrouwen in een goede uitkomst voor zijn partij bij de komende verkiezingen. “Ik ga er vanuit dat we de grootste worden”, klinkt het vol bravoure. Naast het meer betrekken van inwoners bij de politiek heeft hij ook ambities om een paar dingen binnen de gemeente aan te pakken. “De dienstverlening bij de gemeente is goed maar verouderd. Als je een internetwinkel als Coolbue mailt, heb je binnen tien minuten antwoord. Zo hoort het”, is zijn eerste punt. Ook snijdt hij een puntje aan over de gemeenteraadsvergaderingen. “Ik vind dat gemeenteraadsleden en leden van het college maximale spreektijd moeten krijgen. Niet dat eindeloze praten terwijl er toch niets verandert.” Lugthart ten voeten uit.


Foto: Digitaal Dagblad