Onafhankelijk Rijswijk stelt vragen over ‘aardgasloos’ Rijswijk

mainImage
Onafhankelijk Rijswijk stelt vragen over ‘aardgasloos’ Rijswijk

De fractie Onafhankelijk Rijswijk heeft aan het college Rijswijk vragen gesteld over de toekomstplannen van het ‘aardgasloos’ maken van Rijswijk.

Romy de Man: “In november 2009 besloot de gemeente Rijswijk om de woningbouwwijk RijswijkBuiten te realiseren zonder aardgas. Deze succesvolle aanpak is een visionaire beslissing gebleken. Inmiddels is deze aanpak ook overgenomen in het Rijksbeleid: de Wet Voortgang Energietransitie (VET) regelt dat de aansluitverplichting van nieuwbouw op het gasnet (beter te interpreteren als een verbod op aansluiting op het gasnet) vooralsnog per 1 juli 2018 gaat verdwijnen. Omdat de wet ook bepaalt dat een netbeheerder geen andere werkzaamheden mag uitvoeren dan nodig voor de uitvoering van de wettelijke taak, is dit feitelijk een gasverbod voor nieuwbouwwoningen “, staat er in het begeleidend schrijven.

In een gezamenlijke brief van Bouwend Nederlands, Aedes en NEPROM wordt hierover het volgende gezegd: “Het is geen kwestie van HR-ketel eruit en warmtepomp erin. Een warmtepomp vergt lage temperatuurverwarming, meer installatieruimte, meer ruimte buiten de woning (voor de buitenunit van de luchtwarmtepomp of voor de bodemlus) etc.”

“De Rijswijkse ambitie, als we het jongste hoofdlijnenakkoord daaronder mogen scharen, is om in 2040 energie-neutraal te zijn. Dat is wat Onafhankelijk Rijswijk betreft een uitstekende ambitie, maar om dit doel te realiseren is meer dan alleen ambitie nodig, namelijk concrete maatregelen: maatregelen die elkaar kunnen ondersteunen en die de burger zo veel als mogelijk, in financieel opzicht, verlichting kunnen geven maar hen ook stimuleren zelf actie te ondernemen.”

De vragen gaan erover of de gemeente Rijswijk in maatregelen van duurzaamheid wil investeren om de bestaande (sociale woning) woningvoorraad maar ook de gemeentelijke gebouwen aan te pakken. De fractie geeft een voorbeeld dat in Heerhugowaard nu speelt. Verschillende partijen proberen de burgers te helpen om de investering mogelijk te maken.

 


Foto: Digitaal Dagblad